Есента е тук и сега, започва с хладно време

Тази сутрин в 04:04 ч. настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен.

Днес ще се задържи хладно за периода. Облачността ще е променлива, по-значителна след обяд над Източна България и планинските райони и главно там ще има превалявания от дъжд. През нощта духаше слаб, а деня ще бъде до умерен северозападен вятър. Минимални температури между 4° и 9°, в София около 4°; максимални между 15° и 20°, в София – около 15°. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик от НИМХ Георги Цеков за днешния ден.

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за месеца; след обяд ще има временно понижение.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, дъжд с гръмотевици и максимална температура 18 градуса.

 

Над планините облачността ще е по-често значителна. На повече места в следобедните часове ще има слаби валежи от дъжд, над 1700-1800 метра – от сняг. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна около и след обяд, на места със слаби валежи. Ще духа до умерен, предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 18° и 21°. Температурата на морската вода е от 14° на места по северното, до 20-21° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Продължителността на деня е 12 ч. и 5 мин. Фаза на луната: три дни преди новолуние. На 23.09.2022 г. в 04ч. и 04 мин. започва астрономическата есен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене