Мая Манолова: За Изправи се България има една генерална червена линия и това е линията на бедност в България. Тя трябва да бъде заличена

В Деня на независимостта , лидерът на Изправи се България Мая Манолова призова от ефира на сутрешния блок на БНТ за поставяне на фокус върху защитаването на националните интереси и да не избираме политици, които са готови срещу малки услуги да продават националния интерес. Според Манолова днешните политици трябва да отговорят на въпроса дали могат да защитават националния интерес.

Лидерът на Изправи се България очерта важния разлом на тези избори – между партиите на мира и тези, които са склонни да въвлекат България във война. Тя бе категорична, че Изправи се е партията на мира.

В студиото на Денят започва Мая Манолова представи петте стъпки от спасителния план на формацията. Предвижда се внасяне на законопроект за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, като важна част от него е въвеждането на понятието енергийно беден. Въз основа на редица европейски критерии за енергийно бедни се определят всички хора, чиито разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от приходите в домакинствата. В закона е предвидено всички енергийно бедни да получат компенсации от българската държава за цялото увеличение на енергийните им сметки. „Едновременно с това ние ще предложим и законодателство което да ореже печалбите и на търговците на ток, и на ВИК дружествата“ – сподели още Манолова. България е една от държавите основни производители на ток в Европа и на този фон е недопустимо цената да скочи над 1000 лв. „Това е абсурдно и спекулативно и донесе печалби на една малка част търговци и енергийни производители. Трябва да се сложи точка и цялото вътрешно потребление да мине на регулиран пазар с таван цената на тока до 150 лв.“. По думите на председателя на Изправи се България това е нормалната цена, която осигурява печалби и на АЕЦ Козлодуй, и на ВИ-тата, и на топлоцентралите. Таван на цената на бензина и дизела с 1 лев надолу от настоящите е друг важен приоритет на формацията, заедно с таван на 8 хранителни продукта от малката потребителска кошница. Повишаване на доходите и реално преизчисление на пенсиите е едно от първите неща в работата на Изправи се България в следващия парламент.

По думите на Манолова новата формация не е склонна да прави компромиси с мнозинства в парламента и настоява за социално мнозинство, което да осигури подкрепата за точките от Спасителния план на формацията.

“Апелирам към българските пенсионери преди да отидете да гласувате на 2 октомври вижте на сайта на НОИ  поредната лъжа на четворната коалиция за преизчислението на вашите пенсии. Прехваленото преизчисление всъщност се отнася само за 1/3 от пенсионерите , то е средно с 8,6%  и оставя без стотинка повече най-нуждаещите се , хората с увреждания, тези които са на социална пенсия за инвалидност, на социална пенсия за бедност“ – допълни Манолова. Справедливото преизчисление, което е заложено в спасителния план на Изправи се България ще бъде направено въз основа на доходите от 2021 г. Наред с изложените стъпки, екипът на Манолова предвиждат закони за банките, колекторите, частните съдебни изпълнители, закон за частния фалит в т.нар. приоритет „стоп на дълговото робство“.

Манолова подчерта, че тя и екипът й не са готови да правят компромиси с приоритетите, които са си поставили, тъй като те са животоспасяващи. Линията на бедност в България е генералната червена линия ,която стои за формацията и тя трябва да бъде заличена.

Манолова изрази увереност, че на предстоящите избори хората ще дадат своя полезен глас за самите себе си, за партиите, които адресират директно техните конкретни проблеми и нужди, каквато е Изправи се България под №17.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене