Уникална археологическа находка в древния град Филипи между Драма и Кавала

Археолози откриха статуя, с размер е по-голям от нормалното, която изобразява Херакъл без брада с младо тяло Изследването на разкопките, извършено от екипа на солунския Университет Аристотел в древния град Филипи между Драма и Кавала.

Тази година разкопките продължиха от източната страна на една от главните улици на града, която на това място се среща с друга главна ос, която минава по на север. Точката на събиране на двете улици е оформена от уширение (площад), доминирано от богато украсена сграда, вероятно фонтан. Сградата е имала специална архитектурна украса, фрагменти от която са разкрити. Украсата е завършена от впечатляваща статуя от римско време (2 век сл. Хр.). Статуята, чийто размер е по-голям от нормалното, изобразява Херкулес без брада с младо тяло. Намерената на фрагменти тояга и лъвът, висящ на протегнатата лява ръка, свидетелстват за самоличността на героя. На косата си той носи венец от лозови листа, който се държи отзад с лента, чиито краища завършват на раменете.

Тази статуя е украсявала сграда, която според находките от разкопките датира от 8-ми/9-ти век след Христа. От изворите, както и от археологическите данни знаем, че в Константинопол статуи от класическия и римския период са украсявали сгради и обществени пространства до късния византийски период.

Тази находка показва начина, по който са били декорирани обществените пространства във важните градове на Византийската империя, включително Филипи. Разкопките ще продължат през следващата година. Ръководител на разкопките е професор Наталия Пулос, а асистент Анастасиос Танци и почетен професор Аристотел Мензос са сътрудници. Двадесет и четири (24) студенти от AUTH (18 студенти, 3 докторанти и 3 докторанти) взеха участие в разкопките. Изследването е финансирано от редовния бюджет на университета и изследователския комитет на AUTH.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене