Домашната лютеница поскъпна с поне 50 ст.

Бурканите струват поне двойно в сравнение с преди година

Цената на стъклените съдове стигна 2 лева

С поне 50 стотинки по-скъпо ще ни излезе бурканчето с домашна лютеница през тази година. Това показват изчисления на “Труд” при сравнение на цените на зеленчуците, необходими за направата на традиционната зимнина с миналогодишните, както на едро по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, така и на дребно – в магазинната мрежа.

При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус, от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета с размер около 300 милилитра. Общият бюджет, според цените на зеленчуците и другите необходими продукти, излиза около 42-43 лева или между 2,80 лева и 3,50 лева за бурканче. Докато през 2021 г. по същата рецепта лютеницата ни е струвала между 2,40 – 3 лева за буркан.

Естествено, малко по-скъпо ще ви струва направата, ако варите лютеницата не на огън в двора, а на котлона в кухнята.

Цената се увеличава значително ако не разполагате със собствени буркани, тъй като цената на стъклените изделия през последната година се увеличи значително. Според търговците, причината за скъпите буркани е войната в Украйна, тъй като за направата на стъклените съдове се използва природен газ, чиито цени се увеличиха в пъти. Така че празните нови буркани в момента се търгуват на цени от 1,50-2 лева в магазинната мрежа, докато само преди година цената им бе под левче – около 80 стотинки средно. Така лютеницата с нови буркани струва в диапазона от 4,80 лева до 5,50 лева, докато миналата година при пълнене в нови стъклени съдове е струвала по 3,10-3,80 лева за брой.

Цените на продуктите за лютеница няма да поевтиняват значително до края на месеца, показва справка на движението на цените на едро през предходни години, така че ако сте решили да правите домашна такава, не отлагайте.

Рецепти

Купешката по-често е с нишесте

Цените на домашната и купешката лютеница през тази година са почти изравнени, като разликите варират според марката и качеството. Най-евтината в магазина в момента струва малко под 3 лева, но за бурканче от 260 милилитра. Повечето марки се предлагат на цени от около 5 лева, а тези с етикет “био” и “домашна” стигат цени от по 8-9 лева за около 300 милилитра.

За разлика от домашната лютеница обаче купешката най-често не е напълно натурална, а съдържа оцветители, консерванти, завишено количество захар. Както и задължителните поне за по-евтините варианти, картофено или царевично нишесте за сгъстяване.

На едро е 16,35 лв./кг

Цената на кашкавала расте всяка седмица
Цената на кашкавал “Витоша” продължава да расте за поредна седмица, като увеличението за изминалите 7 дни на едро е 15 стотинки за килограм, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Така цената на млечния продукт на едро вече е средно 16,35 лв./кг, а в магазинната мрежа цените започват от поне лев-два отгоре. Само преди година цената на продукта на борсите е бил 11,60 лева за килограм или с близо 41 на сто по-евтин.

Най-скъпо кашкавалът се търгува на едро в областите Пловдив – срещу 18 лева за килограм, Благоевград и Монтана – по 17,80 лв./кг. В област Велико Търново млечният продукт може да бъде намерен на най-ниската възможна цена на едро – 13,80 лева за килограм, показват данните на ДКСБТ.

През изминалата седмица цената на кравето сирене на борсите и тържищата се задържа около 11 лева за килограм, като дори евтино поевтинява – с 4 ст./кг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене