Ето каква е разликата в цените на горивата у нас и в чужбина ВИДЕО

По-близки по стандарт до нас са румънците, разликата е около 20 стотинки

Цените на горивата в България са ниски. Това смятат повечето чужденци, които идват да почиват или работят у нас. Разликата с бензина в Гърция, например, е над 1 лев за литър, разказва Нова телевизия. В същото време Румъния е държавата, в която цените са най-близки до тези в нашите бензиностанции, пише pariteni.bg

Изглежда ако можеха, масово чужденците щяха да идват у нас, за да зареждат бензин. В Банско и през лятото има много гости. Владимир Коробеник от 8 години живее там, а преди това дълго е бил в Нидерландия.

Сравнението му на цените на горивата категорично е в полза на България. „Те са много по-евтини от холандските. Там литър 95 бензин струва около 2 евро – 4 лева и нещо. Тук аз зареждам за около 3 лева”, казва чужденецът.

Далеч по-близки по стандарт са румънците. „Еднакви са цените на горивата тук в България и у нас в Румъния. Но пък вие имате някои по-малки бензиностанции, в които е по-евтино. Разликата е около 20 стотинки между Румъния, където е по-скъпо, и България, където пък е по-евтино”, казва Дан, който е от Румъния.

В Банско пък срещаме Анет. Тя е от Малта и не крие, че е приятно очарована от българските планини и българския бензин – по-точно от цената му. „Тук е много по-евтино, в сравнение с Малта. Там на седмица се нуждаем от около 40 евро за гориво, което е 80 лева, много по-скъпо е в Малта. А освен това нашите заплати падат, горивата се увеличават и ни е много трудно”, казва тя.

Пътуващите от Гърция към България само за да заредят вече не са толкова много, най-вече заради опашките на Кулата, където евентуално чакане би заличило всякаква икономия. Много по-рядко се наблюдава и българската атака на македонските бензиностанции, защото там цените вече догониха българските.

 

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене