ETUC: Минималната заплата в България не стига за сметките за ток

Снимка: БГНЕС

Общо 16 страни в ЕС имат такъв проблем

България е сред 16-те стани в ЕС, в които месечната сметка за електроенергия надвишава месечната минимална заплата.

Според данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), разходите за енергия за месец юли в България възлизат средно на 836 лева при минимална работна заплата 710 лв. ЕКП или European Trade Union Confederation (ETUC) изчислява, че лице, получаващо минимална работна заплата в България, трябва да работи 36 дни, за да може да плати сметката си за енергия. Според изчисленията, годишната средна заплата в България е 14 854 лв.

Според ETUC, средната сметка за електроенергия (за поддържане на топлината в домовете им и на осветлението) вече е по-висока от месечната заплата на нископлатените работници в повечето държави-членки на ЕС, предава БГНЕС.

В 16 държави-членки на ЕС работниците, получаващи минимална работна заплата, трябва да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, за да могат да поддържат осветлението и отоплението у дома. През 2021 г. това е важало за 8 държави-членки.

Около 9,5 млн. работещи хора са имали затруднения с плащането на сметките си за енергия още преди началото на кризата с разходите за живот. До юли тази година цената на газа и електроенергията се е повишила с 38% в цяла Европа в сравнение с миналата година и разходите продължават да растат.

Броят на дните, през които лице, получаващо минимална работна заплата, трябва да работи, за да плати сметката си за енергия, се е увеличил драстично в някои държави: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16).

В четири държави – Словакия, Гърция, Чехия и Италия – средната сметка за енергия вече е по-голяма от месечната заплата на работник, получаващ средна работна заплата.

Следва да се отбележи, че тези данни се отнасят за цената на енергията през юли 2022 г. Кризата, пред която са изправени работниците, се утежнява все повече и се задълбочава поради продължаващото увеличение на цените на енергията, а оттам и на други основни неща като храната.
Резултатите от анализа на Европейския институт на синдикатите, независимия изследователски център на ЕКП, идват преди извънредното заседание на Съвета по енергетика на ЕС в петък.

В план от шест точки ETUC призовава лидерите да предприемат решителни действия за прекратяване на неустойчивото повишаване на цените на енергията в Европа. Т

ой е изпратен до Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и други европейски лидери и включва искания за: увеличаване на заплатите, така че да отговарят на увеличението на разходите за живот, което означава подкрепа за колективното договаряне; увеличаване на минималните заплати, за да се гарантира тяхната адекватност, и целеви спешни плащания за нископлатените хора, които се борят да плащат сметките си за енергия, заедно със забрана за прекъсване на електрозахранването; таван на разходите за енергия за хората и данък върху свръхпечалбите на енергийните компании; национални и европейски мерки за антикризисна подкрепа за защита на доходите и работните места в промишлеността, услугите и публичния сектор, включително мерки от типа SURE за защита на работните места, доходите и за финансиране на социални мерки за справяне с кризата и процесите на справедлив преход.

Заместник-генералният секретар на ETUC Естер Линч заяви:

„Милиони работещи хора се бореха да плащат сметките си още преди кризата, а сега от тях се иска да плащат растящите разходи за енергия с намаляващи заплати. Когато сметката ви струва повече от една месечна заплата, няма хитър трик за пестене на пари, който да промени ситуацията. Тези цени вече са просто недостъпни за милиони хора.

Зад тези цифри стоят реални хора, които трябва да вземат все по-трудни решения за това дали могат да си позволят да пуснат парното или да сготвят топла храна за децата си. В същото време изпълнителните директори и акционерите на енергийните компании се радват на рекордни печалби за тяхна сметка. Това е неморално и политиците трябва да се справят с тази криза, преди тя да е отнела човешки животи тази зима. Време е за справедливо повишаване на заплатите, ограничаване на цените на енергията, данък върху свръхпечалбите и спешни плащания за най-бедните домакинства.“

Изчислението се базира на 365 дни в годината (не само на работните дни), за да се покаже частта от времето в рамките на цялата година.

В Европейската конфедерация на профсъюзите членуват 45 милиона души от 35 държави, както и 89 национални синдиката. Тя е с консултативна роля в Европейската комисия.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене