fa64fab7923f208b56a0f8c8be012072_XL

Във връзка с постъпил сигнал на „зеления телефон“ на РИОСВ – Благоевград за замърсяване на въздуха в района на „Мебелфаб“ АД – Благоевград е извършена незабавна проверка на място. При направеният обход около обекта, в складовата база на ОКС е констатирано отлагане на фин прах от трици.
При проверка на фабриката за производство на мебели е установено, че отлагането на трици е в следствие на повреда на един от циклоните /от общо шест броя/, отвеждащи отпадъчните трици от първичната и вторична обработка на дървесината. В момента на проверката се е извършвало почистване на циклоните от натрупаните трици, поради което се създават условия за неорганизирани емисии в атмосферния въздух.
Дадено е предписание за отстраняване на повредата в аспирационната система.

По постановление на Районна прокуратура  – Петрич е извършена съвместна проверка с представители на РЗИ и РУП – Петрич на територията на общината за наличие на замърсени терени с отпадъци. Установено е замърсяване със смесени битови отпадъци, строителни отпадъци и отпадъци от растителен произход в района на ромската махала на гр. Петрич и до с. Рупите в посока към компресорната станция на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
Направено е предписание на кмета на община Петрич за почистване на замърсените терени и депониране на отпадъците на РДНО – Петрич. За констатираното нарушение ще бъде съставен АУАН.
Извършени са планови проверки по спазване на режимите на защитена зона BG0002098 „Рупите“ и защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици. При направения обход на земеделските земи и земи в горски фонд, попадащи в границите на защитените зони не е констатирано нарушение на режимите, определени със заповедите за обявяване.
При проверките на защитени територии не са констатирани нарушения на природозащитния им режим, не са настъпили изменения, причинени от природни бедствия и/или човешка дейност.
При извършените планови проверки относно предлагане за продажба на защитени видове растения и животни и на екземпляри от видове гръбначни животни съгласно приложения А и В от Регламент 338/97 подлежащи на регистрация не са констатирани нарушения.

120 проверки на 101 обекта извърши през месец септември РИОСВ Благоевград. Съставени са 11 акта и са издадени 2 наказателни постановления (НП) на стойност 4000 лв. 24 извънредни проверки са направени, като едната е за налагане на санкция от Закона за опазване на околната среда, проверка на нов обект и една проверка по писмо от прокуратурата. През месеца се извършиха съвместни проверки с експерти от МОСВ на организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки на територията на три общини от обхвата на РИОСВ – Благоевград. Бяха проверени сепариращите инсталации за отпадъци от опаковки, обслужващи системите за разделно събиране на отделните отпадъци от опаковки, както и населени места, с цел установяване на съответствието на разположените съдове на изискванията на чл. 24, ал. 1 от Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки. При проверките не са констатирани нарушения.
През месец септември са съставени 11 акта за установяване на административна отговорност.Фирма  „Агромах“ ЕООД с. Бело поле е глобена за нарушение от Закона за водите за неспазване на изискване за провеждане на собствен мониторинг на отпадъчни води. За същото е глобена и софийската фирма „Екоинженеринг –РМ“.

„Серж 2013″ ЕООД, гр. Петрич извършва дейности с отпадъци без наличие на разрешение.  „Пасков Комерс“ ЕООД, гр. Петрич – дружеството не е изпълнило предписания, дадени при предходна проверка – не е монтирано пречиствателно съоръжение за очистване на димните газове от пещта преди изпускането им в атмосферния въздух и коминът не е издигнат в съответствие с изискванията.

Никола Апостолов от гр. Белица не е регистрирал диво животно (сърна) в определения за това срок.

Четирима петричани са глобени за извършване на  дейности с отпадъци за черни и цветни метали без наличие на разрешение за дейности с отпадъци. Това са Илия Йосифов Стоянов, Андрей Йосифов Стоянов, Асен Славчев Георгиев и Емил Манчев Михайлов.

През месец септември са издадени 2  наказателни постановления на обща стойност 4000 лв. „Пирин Ораново“ ЕООД, гр. Перник за не притежаване на Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води и неизпълнение на предписание дадено по реда на Закона за водите в общ размер на 3000 лева.

На Радка Николова Бележкова, с. Годлево, общ. Разлог, в качеството й на управляващ ЕТ „Векир – Радка Бележкова“ за нарушение на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешително за заустване на отпадъчни води в р. Радоновец е наложено от Закона за водите административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

През месец септември 2014 г. са издадени 2  заповеди за отмяна и намаляване на текущи месечни санкции. На „Рок-2005″ ООД – гр. Сандански и за намаляване на текуща месечна санкция на „Експрес – мод“ ЕООД – гр. Петрич.

По постъпила жалба за замърсяване на земеделски имоти от изкопни земни маси при строителството на АМ „Струма“ ЛОТ 4, в землищата на с. Ново Кономлади и с. Марикостиново, община Петрич е извършена повторна проверка в присъствието на представители на община Петрич и строителя /“Актор“ АСД – КЧТ/. Жалбоподателите са поканени за участие в проверката, но са отказали присъствие. Депонирането на земните маси в земеделските земи е извършено на база подписан протокол с част от наследниците на собствениците на имоти.
При проверката е установено, че във връзка с направено предписание продължава дейността по изземване на натрупаните земни маси и възстановяване на терена. До момента са изнесени около 80% от натрупаните в имотите земни маси.
От началото на годината експертите на РИОСВ – Благоевград са извършили планови проверки на 469  обекта от общо планирани за годината 599  обекта на територията на Благоевградска област (без община Сатовча) и общини Кочериново и Рила от област Кюстендил.

Увеличават се контролираните обекти за привеждане в съответствие с изискванията на екологичното законодателство като през 2014 г. са 599, спрямо 584  през 2013 г. и 573  през 2012 г. Извършените планови проверки бележат ръст от 17% спрямо първите девет месеца на 2013 г.
До края на м. септември 2014 г. са съставени 42 броя акта и издадени 52  наказателни постановления на обща стойност 341300 лв. За сравнение през 2013 г. са издадени 69  наказателни постановления на обща стойност 169900 лв., а през 2012 г. 99 наказателни постановления на обща стойност 134700 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене