7 души се конкурират за заместник-директор на благоевградското Трето ОУ – Благоевград, над 60 кандидати подадоха за две места за учител в занималня

7 кандидати се конкурират за заместник-директор по учебната дейност на благоевградското ІІІ ОУ „Димитър Талев“. Постът бе овакантен, след като дългогодишният заместник на директора Михаил Спасов – Валерия Райнова, се пенсионира и за предстоящата учебна година се търси нов зам. директор. Срокът за подаване на документи бе до 16 часа на 26.08., а вчера още от рано сутринта М. Спасов бе в кабинета си, за да се срещне лично и да интервюира явилите се.

„Целта е да се видя очи в очи с кандидатите, а самите те да бъдат спокойни и уверени“, сподели директорът, който излезе от кабинета си чак след 13 часа, а малко след това за събеседване дойде и последният кандидат, подал документи до този момент.

Впечатление направи, че някои от кандидатите разговаряха с М. Спасов повече от 30 минути, а един от тях остана в кабинето на директора час и половина. Попитан дали има фаворит за поста, директорът на най-голямото основно училище в областта коментира, че няма такъв, а също и няма предпочитания дали заместникът му ще е мъж или жена. „Важен е не полът, а качествата на кандидата“, обобщи М. Спасов и изтъкна, че едно от изискванията за мястото е наличието на предишен административен опит.

Освен заместник-директор в ІІІ ОУ ще назначат и двама учители  в група ЦОУД /целодневна организация на учебния ден/ в начален етап, като за двете места са кандидатствали към 60 човека. От училището търсиха, а впоследствие намериха и учител по биология и химия. Специфичното, или предизвикателството, както сподели М. Спасов, е, че трябвало новият учител да е и с двете специалности. Въпреки това се явили двама кандидати и единият от тях става част от училищния колектив.

На въпроса какви са му впечатленията от кандидатите за обявените места, директорът отговори: „Като цяло могат да бъдат разделени в две направления. Едините са току-що завършили, без опит и стаж, други пък са завършили например преди 20 години, работили са други неща и сега искат да влязат в системата на образованието”, каза М. Спасов и допълни, че за зам. директорското място са се явили и педагогически специалисти със солиден стаж и опит.

Един от тях, който е действащ заместник-директор, разговаря с репортер на „Струма“, но помоли да не бъде сниман и името му да не бъде огласявано, тъй като не е информирал настоящия си работодател, че е на интервю за друга работа.

Кой ще е новият заместник-директор по учебната дейност на ІІІ ОУ ще стане ясно в средата на другата седмица, след като М. Спасов проведе интервюта с всички кандидати и вземе решение кого да назначи.

И други училища също търсят педагогически и непедагогически специалисти. Обявите, публикувани в Бюрото по труда, сайта на РУО и отделно на табла във фоайето на Регионалното управление на образованието, са разнообразни и варират от библиотекар в Математическата гимназия в Гоце Делчев, през помощник-възпитатели и учители в детски градини, до специалисти по отделни общообразователни предмети , практическо и теоретично обучение.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене