Министър Явор Гечев към ловците: Наслука и стопанисвайте отговорно българските гори

По традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август

Наслука и стопанисвайте отговорно българските гори. С тези думи министърът на земеделието Явор Гечев се обърна към ловците по повод откриването на ловния сезон 2022/2023 г.

„Призовавам всички Вас да пазите както себе си, така и останалите участници в лова”, казва още в своето обръщение към българските ловци Явор Гечев. Той отбелязва, че страната ни води целенасочена политика в областта на ловното стопанство за опазване на дивечовите популации, която се изпълнява заедно с ловните сдружения. „Вярвам, че с професионализъм и любов към българската природа, отстоявайки ловните принципи, етика и морал, ще продължим да работим в защита на нашите гори и популацията в тях“, допълва още министърът.

По традиция ловът в България стартира във втората събота на месец август, като тази година той започва на 13 август 2022 г. За трета поредна година, за разлика от другите европейски държави, българските ловци, благодарение на усилията на държавата, ще могат да ловуват гургулица, като дневната норма за отстрел е до 8 бр. По искане на Европейската комисия от тази година започна и провеждането на мониторинг на вида.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене