МИНИСТЪР ПЕНОВ: МАКСИМАЛНО ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

За нас е важно през новата учебна година да имаме максимално присъствено обучение при минимален риск за ученици и учители.

Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на приоритетите и екипа на министерството. „В постоянна връзка сме с Министерството на здравеопазването по този въпрос и мисля, че няма да има неразрешими казуси и разнопосочни сигнали по темата“, допълни той.

В момента МОН прави анализ на кадровото обезпечаване и състоянието на материално-техническата база на образователните институции. Проф. Пенов съобщи, че само преди дни Програма „Образование“ е получила официално одобрение от Европейската комисия. Отделно се работи по Плана за възстановяване и устойчивост, като общо за подобряване ефективността на образователната система ще бъдат осигурени 3,5 млрд. лева. По думите му ще продължи и работата по стратегиите, по които Министерството на образованието и науката работи през последните години.

В отговор на журналистически въпрос министър Пенов коментира и определението на Върховния административен съд за конкурсите за директори на училища. „С оглед на опита ми очаквах подобно развитие. Обжалването можеше да се случи на различни етапи от процедурата. В момента обсъждаме как да продължим нататък. Държа да подчертая, че ще се водим от принципа за законност“, поясни служебният министър на образованието и науката.

В екипа на проф. Пенов влизат нови заместник-министри. Проф. Албена Чавдарова ще координира дейностите на МОН в областта на висшето образование и науката. Надя Младенова ще осъществява координацията на дейностите, свързани с програмирането, изпълнението и управлението на програми и проекти, финансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове. Като заместник-министър, отговарящ за средното образование, остава Мария Гайдарова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене