Вечерни новини! Скандално! Ректори се обявиха срещу промени на кабинета “Петков“

Отпуснатите 20 млн. лв. не покриват увеличението на заплатите

Съветът на ректорите се обяви против механичното увеличение на заплатите на асистентите на 1500 лв. Промяната бе приета малко преди кабинетът “Петков” да сдаде окончателно властта.

В позиция, разпространена до медиите, се посочва, че вдигането на минималната основна заплата на асистентите от 1300 на 1500 лв. е непосилно за бюджетите на повечето висши училища, включително на добре управлявани такива. От Съвета на ректорите посочват, че отпуснатите за заплати 20 млн. лева не могат да покрият заявеното увеличение на възнагражденията и университетите ще бъдат изправени пред опасността от фалит в средата на 2023 г.

Затова ректорите заявяват, че ще предложат за обществено обсъждане изработени от тях промени в методиката на финансиране на висшите училища, които да коригират описаните съществуващи дефицити.

“Ще предложим на служебния кабинет приемането на онези от тях, които са в кръга на неговата компетентност и правомощия и ще изискаме тяхното въвеждане от началото на календарната 2023 год. На бъдещото Народно събрание ще предложим и съответните промени в ЗВО, с надеждата за формиране на широк политически консенсус по отношение на тяхното приемане и последващата им реализация”, категорични са от Съвета.

“Повишаването на най-ниската работна заплата в академичната йерархия – тази за длъжността “Асистент”, влияе и върху размера на всички останали възнаграждения с постоянен и допълнителен характер, както на академичния, така и на неакадемичния (административен) състав”, се посочва в становището на ректорите. В него се подчертава, че за да се осигури достигането на първоначално определения минимум от 1300 лева и кореспондиращите увеличения на другите основни трудови възнаграждения на преподавателите, държавата се наложи извънредно да отдели 62 милиона лева през миналата година. През настоящата година подходът е същият – формираните дефицити се компенсират чрез пряка финансова инжекция, а не се ревизират правилата за формиране на държавната субсидия към бюджетите на висшите училища.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене