Вечерни новини! Стискаме палци! АПИ спасява Кресненското дефиле

АПИ атакува в съда решение за спиране на АМ „Струма“. Заповедите на ексминистър Борислав Сандов касаят най-вече Кресненското дефиле и блокират строителството на автомагистралата, а страната ни ще трябва да връща в ЕК над 1,6 милиарда лева.

За участъка лот 3.2 е одобрен вариант дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето, уточняват от АПИ.

Решаващо предимство на „Източен вариант Г10.50“ е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще намали трафика в дефилето и риска от инциденти. Предприеманите мерки за опазване на човешкия живот, както и на животински видове в района ще подобрят значително настоящата ситуация. Друго предимство на този вариант е значителната гъвкавост при експлоатацията на участъка, каквато в момента липсва. В случай на инциденти, аварии, природни бедствия или други събития, засягащи едното платно, движението ще може да бъде веднага пренасочено по другото. Това ще позволи бърза и безопасна реакция на институциите, както и ще намали затрудненията и забавянията на трафика през това време.

В становището на МОСВ за съгласуване на екологичната оценка на програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., по която е предвидено да се изпълнява инфраструктурния обект, са определени мерки и условия при прилагането на програмата за проекта лот 3.2 на АМ „Струма“. Условията изискват извършването на допълнителна оценка на алтернативите и възможностите за строителството на две трасета на лот 3.2 на АМ „Струма“ – Г 10.50 и Г20, включително по отношение на специфичните природозащитни цели и мерките за защитените зони „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“ при стриктно изпълнение на препоръките на Европейската комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене