Отиващото си правителство извади компрометирани лица да говорят срещу протестите на пътищарите

Пътните строители блокират държавата, а хора на Кирил Петков прехвърлят вината

След като вчера провалилото се правителство прехвърли отговорността си за неизплатените обществени поръчки за строителните фирми към АПИ, днес Кирил Петков извади на извънреден брифинг в Министерски съвет едни от най-компрометираните фигури, които да продължат да обвиняват АПИ и строителните фирми.

„Не е ясно кой ще поддържа пътищата в следващите 6 до 7 месеца, тъй като това е нужното време, в което да се проведат нови обществени поръчки, след като  вчера стана ясно, че АПИ едностранно е прекратила новите договори за поддръжка и ремонт на пътищата“. Това обвинение отправиха на извънреден брифинг зам.-министрите на финансите и на регионалното развитие Андрей Цеков и Ивайло Стайков, и Настимир Ананиев – председател на парламентарната Комисия по регионална политика.

Нека поясним за широката публика, че това са възможно най-неудачните лица, които могат и имат право да говорят против пътните строители, тъй като са водени преди всичко от реваншистки намерения.

Ивайло Стайков като заместник-министър на МРРБ е назначен от Кирил Петков. От биографията му обаче се крие, че е бивш служител на Красьо Черния – известен рекетьор с лоби в съдебната власт. Стайков има лобистки интереси да напада определи фирми от бранша.

Заместник-министърът на финансите Андрей Цеков пък е изгонен от строителния бизнес, на който сега си отмъщава.

И двамата отново лобират за нови комисии, чиято единствена цел е да рекетират бизнеса и да плащат само на приближени фирми.

Протестът започна около 9 часа.
Снимки: Николай ЛитовВажно е да се отбележи, че протестът на Камарата на строителите в България, които днес изкара всички свои членуващи фирми на протест, има пълните основания за него, както и пълната подкрепа на четирите работодателски и бизнес организации, обединени в АОБР.

Нека напомним, че вчера АОБР излезе с отворено писмо в защита на пътищарите. „Както много икономически сектори у нас, и строителният бранш вече повече от година се намира в изключително тежко положение, провокирано от непрекъснато повишаващи се цени на материали и суровини, забавени разплащания на вече извършени дейности и практически стопиран инвестиционен процес в областта на строителството, в т.ч. и на пътното строителство. Голяма част от предприятията в сектора са на ръба на оцеляването, което поставя под риск хиляди работни места“, съобщават в позиция до медиите от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Никоя друга сериозна организация или експерти досега не са потвърдили тезата на посочените по-горе лица Стайков и Цеков.

Днес от 9 да 11 ч. Браншовата камара „Пътища“ Камара на строителите затварят основни пътни артерии в цялата страна заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене