Почивката на море поскъпва в пика на сезона

Нов ръст на цените по морето в пика на сезона – от средата на юли и началото на август хотелиерите завишават цените на нощувките с поне 10%. Така почивката на родното Черноморие излиза най-малко с 30% по-скъпо в сравнение с миналото лято, след като в началото сезона цените стартираха с нива 20% по-високи от миналогодишните.

Около 100 лв. на ден на човек излиза ол инклузив в хотел в „Слънчев бряг“ в момента, разказват хотелиери пред Нова тв. В „Златни пясъци“ почивката на едно семейство за седмица в ол инклузив хотел е между 1500-1600 лв.

Туроператори обаче посочват, че ако от 1 юни за двама възрастни с едно дете почивката в хубав хотел ол инклузив е струвала 300 лв. на ден, от 1 август тя поскъпва на 390 лв.

С минимум 20% са пораснали това лято разходите за обяд или вечеря в ресторант на морето. Ресторантьорите не обещават, че цените ще се запазят същите и през август, защото всички разходи вървят нагоре.

 

СЯНКАТА НА ПЛАЖА – ДВОЙНО ПО-СКЪПА

Двойно по-скъпо излиза ползването на плажни принадлежности това лято. Заради пандемията от COVID-19 предните две лета Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите на плажните ивици с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Сега обаче такава отстъпка няма.

Миналата година от над 130 плажа по нашето Черноморие концесионери и наематели намалиха цените на чадъри и шезлонги в половината от тях, като на места цените бяха символични от 1 лев, а на 11 плажа дори нямаше никакви такси. Сега в големите курорти „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“ комплект чадър с два шезлонга излиза по-скъпо и отпреди пандемията.

Най-евтина това лято е сянката на градските плажове в Бургас и Варна, както и някои части на плажа в Обзор.

На северния плаж в Бургас чадър и шезлон са по 1,20 лв. „Това не означава, че не могат безплатно да се използват, както и миналата година. Ако някой консумира нещо от заведенията на плажа, плажните принадлежности остават изцяло за сметка на заведението. Някои изискват просто да си клиент,  докато други се ориентират към някаква минимална консумация според това, което предлагат – шатри или чадъри и шезлонги“, обясни пред БНР представителят на концесионера Симеон Цветков, поставил на северния плаж в Бургас около 1000 чадъра. За ползване на безплатна шатра, обаче се изисква по-сериозна консумация от поне 40 лв.

На централния плаж във Варна чадър и шезлонг струва по 5 лв. всеки и това също е една от ниските цени, извън свободните зони по плажовете у нас това лято. „Решихме да заложим на приходи от оборот, не от по-високи цени“, коментираха концесионерите.

Най-скъпи са плажните принадлежности в курорта „Слънчев бряг“. Там летовниците плащат по 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, а на първа линия цените им са по 15 лв. всяко. Така комплект чадър с два шезлонга може да излезе 45 лв. Миналата година цените бяха наполовина.

В „Златни пясъци“ чадърът и шезлонгът струват между 10 и 12 лв., а на централния плаж два шезлонга с шалтета и чадър са 42 лв. В Свети Влас не е по различно – 10 лв. за чадър и толкова за шезлонг.

В останалите морски курорти цените на чадърите и шезлонгите са по 7-8 лв. По-евтино е на южния плаж на Обзор – 3 лв. В Балчик 6 лева е чадърът, 3 лева шезлонгът.

В Созопол цената на тези услуги по отделно е 7 лв., но по някои от ивиците там се срещат и заведения, които предлагат два шезлонга и чадър безплатно, само че при консумация над 50 лв.

В „Албена“ това лято са се отказали от супер евтините плажни принадлежности по 1 лев, с които две поредни лета привличаха много туристи извън почиващите в хотелите на курорта. Сега чадърът е 7 лв., толкова е и цената на шезлонга. Всяка седмица обаче за периода петък – неделя от комплекса предоставят общо 1000 безплатни шезлонга в четирите свободни зони на плажа. „През почивните дни ви подканваме – вземете си чадър с вас, а шезлонгите са от нас – напълно безплатно“, призовават от курорта. Ако гостите паркират автомобила си на паркинг автогара цената за ден престой е 5 лв. Ако обаче паркират в Зелена зона цената е 20 лв., а в синя – 10 лв.

На плажовете на къмпингите „Каваци“ и „Смокиня“ тази година туристите заплащат 6 лв. за чадър и 7 лв. за наем на шезлонг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене