Енергийният експерт и екс зам. министър Георги Самандов: Проблемът е, че договорени количества газ след август няма

Можем ли завинаги да се откажем от руския газ и петрол… Цените са високи и се балансират с компенсации. Може ли да се прогнозира колко ще станат… На тези и други въпроси, свързани с енергийната криза, отговори експертът Георги Самандов от „Български възход“.

– Господин Самандов, КЕВР увеличи цената на газа с 32% за юли до 186 лева 186,47 за MWh. Някой може ли каже кога ще спре увеличението?

– В следствие на Зелената сделка, възстановяването на икономиките от ковид епидемията и конфликта в Украйна се наблюдава драстично увеличение на цената на природния газ в общоевропейски мащаб. На местно ниво световните фактори бяха засилени от недалновидни решения на управляващите, които доведоха до рекордното повишение на цената на природния газ, но и до несигурност на доставките за новия отоплителен сезон. В обозримо бъдеще тенденция за намаляване на стойността на газа няма, защото липсва категорична политическа и експертна воля за решение на проблема.

– Азерският и американският газ не покриват пълното потребление през зимата. Как да се подсигурим?

– Азерският газ покрива 1/3 от консумацията на природен газ в страната. Проблемът, както разбрахме от директора на „Булгаргаз“ ЕАД, е, че договорени количества газ след август месец няма. Времето за договаряне е крайно недостатъчно, а опциите ограничени. Според мен решението е да се преговаря със всички възможни доставчици, защото колкото по–голям е броя на контрагентите, толкова по–голяма е възможността за подсигуряване на необходимите количества.

– Хранилището в Чирен е пълно на около 40%. Закъсняваме ли с неговото запълване?

– Сравнявайки ритъма на запълване на хранилището в Чирен с европейските такива, установяваме сериозно закъснение от наша страна. Също така трябва да се обърне внимание какво е количеството нагнетено от „Булгаргаз“ ЕАД и какво нагнетяват частните компании, защото в даден момент може да има достатъчно налични количества, но да нямаме достъп до него.

– Колко според вас е опция да имаме в бъдеще нови преговори с „Газпром“?

– „Газпром“ е най–големият доставчик на синьо гориво в Европа. Управляващите българската енергетика трябва да разгледат всички възможни опции за доставка, защитавайки най–изгодните икономически параметри за ползвателите в България. Ограничаването на възможности за доставка в този момент са шокови за икономиката ни и то е видно от последното ценово решение на КЕВР.

– Продължаваме ли през посредник да купуваме газ?

– В създалата се ситуация „Булгаргаз“ ЕАД със сигурност ползва услугите на други търговски контрагенти, за да задоволи нуждите от природен газ в България. За юли бяха инициирани търгове за покупка от страна на „Булгаргаз“ ЕАД на газовата борса, което отговаря красноречиво на въпроса ви. Информацията е публична на уеб сайта на „Булгаргаз“ ЕАД.

-Възможно ли е цяла Европа да се откаже от руския газ?

– Невъзможни неща няма! Въпросът е каква би била цената, която ще плати европейският потребител? Както виждаме, вече се лансират редица мерки като ограничаване на топлоподаването в определени региони, таван от 19 градуса по Целзий на температурата в магазини и офиси, възобновяване работата на въглищни централи и др. В следствие на подобно решение настоящата инфлация може да ни се стори пренебрежимо ниска в сравнение с тази, която ни очаква. Най–големите ни притеснения са, че икономики като българската могат да бъдат застигнати от стагфлация – комбинация между забавен икономически ръст, висока инфлация и увеличаване безработица.

– Ние работим с руски нефт, който е евтин, но цената на бензина не пада? Защо?

– Като всяка борсова стока цената на горивата е функция на търсенето и предлагането. В региона има военен конфликт, в следствие на който редица рафинерии не работят, т.е. предлагането е намалено. Освен това ЕС наложи ембарго на руския петрол, което доведе до още по–голям недостиг на суровина и резултатите в цяла Европа са налице – рекордно високи цени. Резонен въпрос в тази ситуация е как са компенсирани крайните потребители и дали това, което прави българското правителство, е достатъчно. Предприетите мерки от управляващите са палиативни и крайно недостатъчни.

– Резонно ли е това, което казват от ГЕРБ, че 1 лев от цената отива някъде…

– Единственият орган, който може да установи злоупотреби, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя трябва час по–скоро, веднага бих казал, да се самосезира и да извърши проверки, предоставяйки категоричен отговор на обществото дали е оправдана високата цена на горивата. Всичко останало са спекулации, целящи печалба на краткосрочни политически дивиденти.

Източник: fakti.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене