„Получаваме същия руски газ, но с 20-40% по-скъп, което е абсурдно. Това не е грешка, то е абсурдно! Абсолютна некомпетентност!“, добави Явор Куюмджиев.

Вечерни новини! Скандално! Получаваме същия руски газ, но с 20-40% по-скъп

Най-голямата грешка на правителството е, че преди да са намерили дълготраен източник на този ресурс, са се отказали от досегашния

Според експерта нито азербайджански нито, американски газ влиза като молекули в нашата система

Със сигурност цената на газа ще продължи да расте, както и цената на електричеството. Фючърсите (бъдещата цена) за месеците септември и октомври достигна до 400-500 лв. за мегаватчас. Цената на електричеството пък достигна хиляда и нагоре лева за мегаватчас през зимните месеци отсега. Другото, което е много вероятно, е газ или да няма, или ако има, да е на още по-високи цени, коментира еренергийният експерт Явор Куюмджиев задаващата се енергийна ситуация и очакваната газова криза. По думите му тези високи цени няма да бъдат по джоба на българите. Те вече не са и по джоба на средностатистическия европеец. Той припомни призивите за пестеливост на германското и австрийското правителства.

„Някои определени евродепутати ни предлагаха да се мием по-рядко, да намаляваме температурата вкъщи, защото кризата наистина е жестока и според мен няма решение без договорка с основния ни източник на газ на този етап“, подчерта Куюмджиев.

Според експерта нито азербайджански нито, американски газ влиза като молекули в нашата система. Той подчерта, че между България и Гърция има една връзка, която на границата на Кулата и Сидерокастро се раздвоява. Там има два компресора, които тласкат газа по посока юг – север и север – юг. Куюмджиев отбеляза, че физически е невъзможно, когато в едната посока тече газ, по същата тръба в другата посока пак да тече. Това ще е възможно, когато бъде пуснат интерконекторът, но в момента не е възможно..

„С Турция проблемът е подобен. Да, там има две тръби. Едната е входна, в нея влиза руски газ от „Турски поток“, другата точка е изходна, по която същият този руски газ, завъртайки се през България, влиза в Турция. Там също попадаме в хипотеза на физическа невъзможност“, допълни експертът.

По темата „Джемкроп“ Куюмджиев сподели, че не е запознат в детайли и няма информация освен това, което е излязло в медиите. Той бе категоричен обаче, че не се прави по този начин. По думите му не може да се фаворизират компании.

„Трябва да има търг, конкуренция, да има публичност. Самият подход независимо каква е била целта, не е правилен. Аз няма информация какво е съдържанието на този меморандум“, добави той. И се съгласи, че това поставя под риск националната ни сигурност и припомни, че според европейските правила не може енергийни дружества и компании да са с неизяснена собственост, каквито са офшорките.

„Офшорките са точно това – криене на реален собственик“, категоричен е той.

Според него най-голямата грешка на правителството по газовата тема е, че преди да са намерили дълготраен източник на този ресурс, са се отказали от досегашния.

„Докато не си намерите нов магазин, от който да купувате хляб, трябва да купувате от този, който има и предлага хляб. Ако твърдо сте решили да не е от този, трябва първо да знаете кой е другият магазин и там със сигурност има хляб“, даде пример Куюмджиев.

Според него правителството е направило обратното на всяка икономическа логика. Без осигурен газ и без доставки нарушиха и прекратиха договора с „Газпром“. По думите му след като газа не може физически да постъпва по друг начин в мрежата, ние отново взимаме руски газ, но по гръцките и турски договори, но на по-високи цени.

„Получаваме същия руски газ, но с 20-40% по-скъп, което е абсурдно. Това не е грешка, то е абсурдно! Абсолютна некомпетентност!“, добави Явор Куюмджиев.

Според него има лоша оценка на стратегии и неразбиране. Той подчерта, че енергетиката е крехък организъм – ако не разбираш материята, не може да знаеш, когато дръпнеш един елемент, какъв резултат ще получиш.

„Представете си го като покривка на маса. Ако дръпнеш покривката от единия край, в другия край ще падне някоя чаша. Ако не знаеш какво правиш, гледаш изненадано и си викаш, леле какво стана“, даде пример той.

Според него няма да сме на тъмно тази зима, защото произвеждаме повече електроенергия, отколкото продаваме. Той подчерта, че балансът на цялата система на Балканите, включително и Италия, се държи на нашето производство на ток.
„Ние ток имаме. Въпросът е в това, че когато няма газ и спрат топлофикациите, те някои могат да минат на мазут, но това ще доведе до намаляване на клиентите, които се топлят на парно. Тъй като електросистемите не са проектирани да издържат на такова натоварване. В големите жилищни комплекси е направено така, че да се топлят на парно, а не на ток.

Ако спре топлофикационното подаване и всички хора минат на ток, включат печки и климатици, има голяма вероятност електросистемата в София да не издържи. Това е проблемът. Не липсата на електричество, а липсата на газ“, обясни енергийният експерт.

Според него няма начин цената на тока да бъде намалена, защото сме част от свободния пазар и членуваме в ЕС. Той подчерта, че в момента в България токът е на много по-ниска цена от ЕС.

„Нали всичките тези 30 г. старателно се стремяхме да се докопаме до този свободен пазар. Това е свободният пазар. България е една от малкото страни в ЕС, която заради производството от АЕЦ поддържа много ниски цени на електричество за гражданите си“, завърши Явор Куюмджиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене