Цената на хляба ще се повиши още следващия месец

„Забелязва се леко поевтиняване на хляба в цялата страна. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец заради по-скъпата нова реколта от зърно”. Тази прогноза направи в студиото на „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Инфлацията продължава да расте. Официалните данни са такива. Това е доста притеснително – особено през лятото. Основаната причина са по-скъпите енергоносителите, но и всичко по веригата. За нас до края на годината може би комулативната инфлация ще доближи 18-19 процента, а тази, която всички плащаме – тоест тези 20 стоки и услуги, които наблюдаваме – са вече 45 процента по-скъпи”.

По думите му последните изследвания от миналата седмица в цялата страна показват, че хлябът е поевтинял средно с между 2 и 6 процента. „Най-голямо е намалението в големите вериги, като някъде понижението е с 20 на сто. В малките магазини обаче поевтиняване въобще не се забелязва”.

Според него цената на хляба ще се върне на старите си нива още през следващия месец. „Причината за това ще бъде новата реколта зърно, която ще влезе в ценообразуването и всички знаем, че ще бъде по-скъпа”, посочи Димитров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене