Украйна: Русия да спре ужасната „игра на глада“

Украйна призова лидерите на страните от Африка да подкрепят Киев във войната му с Русия и да окажат натиск върху Москва да разреши износа на зърно от украинските пристанища. „Логично е африканските държави да застанат на страната на Украйна“, заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба пред журналисти от известни информационни организации в няколко държави в Африка.

„Призовавам света и всички африкански държави да работят заедно и да окажат натиск върху Русия да позволи безопасен морски път за нашия износ на храни“, заяви той, цитиран от БГНЕС. „Африканските столици имат значение и те влияят на позицията на Русия“, допълни Кулеба.

„Наистина е ужасно, че Русия си играе на гладни игри със света, като блокира износа на украински храни, като от една страна се опитва да прехвърли вината върху Украйна, а от друга, играе с ресурси като храните“, каза още Кулеба.

Кризата доведе до рязко покачване на цените на хранителните продукти и допринесе за скока на инфлацията в световен мащаб. Организацията на обединените нации предупреждава, че тя засяга в най-голяма степен по-бедните африкански страни поради голямата им зависимост от руската и украинската пшеница. В момента се водят дискусии, включително с ООН, за да се договорят по-нататъшни стъпки за възобновяване на доставките на зърно през Черно море, които бяха спрени от минните полета и руската военна блокада на украинските пристанища.

Москва отрича да блокира преминаването на товарни кораби, натоварени с украинско зърно, и обвинява западните санкции срещу Русия, че са допринесли за продоволствената криза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене