Четвъртокласниците в Пиринско на четвърто място в страната на НВО по БЕЛ и математика

Четвъртокласниците от област Благоевград се наредиха на четвърто място в страната по среден резултат от националните външни оценявания по български език и литература и по математика. Добрата новина съобщи за „Струма“ началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов след изготвянето на анализи и доклад от старши експерта по начално образование Анета Марянска.

НВО за 4 клас се проведе общо в 91 училища в областта с подлежащи 2668 ученици. От тях на изпита по математика не отидоха 165, или 6.18%, и 156, което е 5.85% по БЕЛ. Като цяло броят на неявилите се е съизмерим с предходната учебна година. Тревожен е фактът, че както и на външните оценявания в 7 клас, се наблюдава повишена концентрация на отсъстващи в училища със сравнително малко ученици в 4 клас. Самото протичане на НВО е протекло нормално и не са възникнали непреодолими трудности и проблеми.

За установяване на спазването на правилата за информационна сигурност от Регионалното управление на образованието са извършили текущи проверки в 6 училища. Количественият анализ на представянето на четвъртокласниците показва повишаване на успеваемостта. Наблюдава се леко разместване в подредбата по региони спрямо предходната година и област Благоевград се нарежда на 4-о място по среден резултат от националното външно оценяване.

За втора година, тоест откакто НВО се провежда по новия формат, средният резултат в проценти за  областта и по двата учебни предмета е по-висок от резултатите на национално ниво. Така след миналогодишното пето място по български език и литература сега област Благоевград се изкачва на четвърта позиция със средна успеваемост от 74.67% , при 70.46% на национално ниво. Съответно слабите оценки са 106, или 4.22%, на фона на 879, или 34.99% шестици.

Изкачване с една позиция нагоре от 7-а на 6-а бележи и математиката, където средният процент от максималния брой точки е 63,16%, при 57,33% за страната. Със слаби оценки са 13.66% – 342-ма от завършващите основно образование, а с отлични – 427, или 17.06%. Общо за двата предмета със слаби оценки са 448 ученици, на фона на 1306 с шестици.

5-има четвъртокласници са с минимален брой, или нула точки. 49 завършващи начално образование, от които 47 по математика и 2-ма по български език и литература, са постигнали максималния брой от 100 точки.

Правейки разбор на училищно ниво, директорът на благоевградското 6-о СУ Методи Андонов съобщи, че имат двама ученици – Мартин Красимиров Григоров и Иван Стоянов Динов, чиито знания по математика са оценени с по 100 точки, като по БЕЛ имат съответно 98 т. и 86 т., което също е много висок резултат.

Преди дни ръководството на Пето СУ „Георги Измирлиев“ – Благоевград награди с грамота за отличино представяне на НВО Марио Златков от IV „а” клас, който има 100 т. по математика и 98 т. по български език и литература.

Анализите на резултатите показват, че както в национален план, така и в областта, четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература, отколкото по математика. Новите фoрмати на изпитванията изискват повече мислене, съобразителност, справяне с практически ситуации, умения за пренос на наученото в нов контекст. Това предполага повече усилия и постоянство при усвояването на учебното съдържание.

Показаните резултати в областта се влияят от съставите на класовете, липсата на социален опит при някои от учениците и възможността за максимална концентрация.

Важен аспект е и че новият формат на провеждане има нови цели – до 2020 г. с НВО в 4 клас се реализираше измерване на образователния минимум. Сега се проверяват компетентностите и тестовете са с различни нива на трудност, така че всеки ученик да покрие нивото според неговите възможности.

Предстоят качествени анализи на регионално и на училищно ниво, както и набелязване на конкретни стъпки за преодоляване на пропуските, установени на изпитите след 4 клас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене