Владимир Маринов: БАБХ назначават хамали на ”Кап. Андрево” на двойно по-висока заплата от тази на инспекторите

В момента няма никакъв анализ дали това, което се прави на границата, е по-изгодно за държавата. Новоназначените хамали на “Капитан Андреево” вземат двойно по-голяма заплата от тази на инспекторите в БАБХ. Справедливо ли е?

Това каза пред Фрог нюз депутатът Владимир Маринов от групата на БСП. Ето какво допълни той за войната, която се разрази на ГКПП “Кап. Андреево”:

Г-н Маринов, като депутат от БСП вие също сте посетили в петък “Капитан Андреево”, заедно с шефа на земеделската комисия Пламен Абровски. Кажете ни какво видяхте? Вярно ли е, че държавата си е върнала границата, затваряйки частната лаборатория за фитосанитарен контрол?

На това посещение не бяхме само аз и г-н Абровски, но и колегата от “Продължаваме промяната” – г-н Костурков. Той също е член на комисията по земеделие. На място бе и директорът на БАБХ – проф. Даскалов. Той не се движеше с нас, просто си беше там. Ние отидохме на границата във връзка с множеството публикации и изслушванията, които правихме в земеделската комисия по отношение на скандала с прекратяване на договора с т. нар. “фирма”. И ни бе интересно какво всъщност се случва на границата, какви са тези драми и проблеми, защо транспортните фирми протестират. Беше важно да разберем дали имат основание за недоволство и дали Агенцията по безопасност на храните си и свършила работата.

И какво се оказа?

Присъствах на целия процес – от влизането на един камион в българско, минавайки през гранична полиция, митническите власти, през разпределението за фитосанитарен контрол, здравния контрол до пломбирането на камиона и неговото пускане към територията на България и ЕС. От всичко това разбрах следното – всъщност т. нар. “фирма” е изпълнявала хамалската услуга по разтоварването на пелетите от камионите, защото това са били нейни служители. И второ-тя е била собственик на лабораторията, която е правила пробите по европейски механизъм. Целият останал контрол – и преди, и сега, се извършва от БАБХ. Тоест  митът,  че държавата си е върнала нещо, на практика държавата не си и върнала нищо. И тогава и сега ветеринарните лекари на фитосанитарният контрол са били служители на БАБХ. И тогава и сега медицинските лица, които осъществяват здравния контрол са били сужители на БАБХ, обслужвани от референтна лаборатория, подчертавам – акредитирана лаборатория. Именно заради това няма никакво значение дали е частна или държавна. Тя е била на място. И пробите на един камион са били извършвани до час максимум. В момента пробите се събират и се изпращат към единствената лаборатория на БАБХ и тя е в София. Те идват между 13 – 15 часа.

Това ли най-много ви изненада?

Има нещо друго. Бях изключително изумен от това, което видях.  На таблото на здравния контрол имаше таблица, в която е записано в кои часови диапазони могат да се вземат проби и в кои не. Това е смущаващо. Какво значи – от 2 до 4 взимаме проби, а от 4 до 8 не взимаме?!  Ами ако съм човек с лоши намерения, дали няма да вляза в часовия диапазон, в който зная, че няма да вземат проби?!  Недоумявам защо бе създаден този хаос. Когато около 5 часа приключихме на “Капитан Андреево”, от турска страна казаха, че е имало 3600 камиона, от които 600 хладилни.

Къде трябва да се търси проблема?

Не искам да кажа, че на митницата не се работи. Но, когато си тръгнал да правиш нещо, трябваше от БАБХ да се създаде организация и то такава, каквато да покрие нивото на 100 процента, каквото е било до онзи момент. Тогава проблеми е нямало. Оказа се, че Агенцията, елиминирайки “фирмата”,  се е оказала без общи работници, които да разтоварват пелетите. И в момента са назначени хора на граждански договор, които правят това нещо. И продължават да назначават.

Но най-силният аргумент на БАБХ за действията си на “Кап. Андреево”, е че са махнали мафията. 

Коя мафия?

 

 В лицето на въпросната фирма.

Но същата тази фирма се е контролирала от БАБХ. Вижте, проф. Даскалов е директор на БАБХ от 31 декември 2021 г. Договорът  за прекратяване на отношенията с фирмата е от 19 май 2022 г. Аз питам какво е правил този директор за толкова месеци?! Като казват, че това е голямата мафия, на свой ред да попитам има ли за това сигнал в прокуратурата? Подаден ли е сигнал в полицията. Кой определи, че това е мафия? Кой определи, че договорът е недействителен?! Директорът на агенцията?! Такива неща се решават от съда.

Зам.- министърът на земеделието Иван Христанов казва навсякъде, че се страхува, заради предприетите мерки. Докато бяхте там срещнахте ли се с други притеснени и уплашени хора? 

Честно казано там не видях уплашени хора. Видях по-скоро хаос, който в някаква степен след 19 май са успели да овладеят, но не на 100%. Този хаос си продължава и сега. Да – обслужват се повече камиони, но с цената на “тайминг” за вземане на проби, което е изумително.

 

Имаме ли гаранция за стоката, която не се проверява?

Проверките се извършват по регламент, който за някои стоки е до 20 процента. Други се проверяват на 100 процента. Аз не твърдя, че проверка не се прави, но твърдя, че се прави за 15 часа, а не за 1,5 часа. Въпросът е, че една проба, взета от “Капитан Андреево” три часа на 35 градуса температура, е транспортирана до София в неспециализиран превоз, дали тя не е променила качествените си показатели?!  Само питам? Неоснователни са твърденията, че транспортните фирми не са български. 10 % са български, 30 % са на европейски партньори и другите са турски и на трети страни. Нали си даваме сметка колко разход трябва да направи всеки превозвач от това, че стои между 3 до 5 дни на границата, защото редът му е назад и чака по 15 часа за резултат от пробата му от София. Това кой ще го плати?!

 

Много въпроси имате. Смятате ли да ги поставите за обсъждане отново в земеделската комисия като нейн член? 

Гледах много внимателно това, което каза председателят на комисията Пламен Абровски по БНТ тази сутрин. И осъзнавам, че това, което ви споделям сега не се различава. То няма и как да е друго, защото бяхме заедно и сме гледали едно и също. Отново държа в земеделската комисия да бъде поканен директора на БАБХ с точен и ясен отчет. Преди един месец, казах, че за да се правят каквито и да е действия, да се прекратяват и сключват договори, за да няма съмнения, трябва да има анализ защо се прави. В момента няма никакъв анализ дали това, което се прави на границата, е по-изгодно за държавата.

 

Основен аргумент  обаче е, че фирмата е спечелила много пари, които сега идват в държавата. 

Те казват фирмата колко е получавала, но без да сметнат разходите. Същото се прави и сега – казват, че тези пари ги взима държавата. Не е така, защото ще ви кажа нещо – заплатата на един новоназначен на граждански договор  служител на БАБХ, подчертавам – общ работник, който с една палетна количка дърпа стоката на една рампа и я връща, е два пъти по-висока от ветеринарния лекар и медицинското лице, също служители на БАБХ.

 

Звучи абсурдно.

Съвсем сериозно ви казвам. Ако не е два пъти, то е 70 процента по-висока заплатата на този, който разтоварва пелети от тази на медицинското лице, на инспектора. Не омаловажавам труда не тези момчета, но все пак говорим за справедливо възнаграждение.

 

Възможно ли е да се наемат хамали на по- висока заплата, за да може много хора да се хванат и да се преодолее задръстването от товарни автомобили?

Този процес няма спиране. Това не е еднократен акт. Но мисля, че когато не се предоставя анализ, поне в мен остава чувство за други действия, които предстоят в следващите месеци. Искрено се надявам това да не се случи.

 

За какво намеквате?

Че искаме да махнем едни, за да сложим други.

 

Дали в този сблъсък най-ощетени няма да се окажат хората, които ще се чудят  какво ядат?

Това е големият проблем. Тук става въпрос на първо място за българският потребител и на второ – нека да не пропускаме най-важното – България е външна граница на ЕС. От тези камиони – ⅔ са транзитно преминаващи. Те возят стока в страни-членки на ЕС. И нашите гранични власти, БАБХ са органите, които носят отговорност за това каква храна ще попадне на европейската трапеза. А относно въпроса ви за заплатите – звучи несериозно вие да сте били дългогодишен редактор във вашата медия, а мен сега ме назначат за чистачка, казано условно. И вие да взимате заплата 1000 единици, а аз 1800. Дали това е, защото просто трябва да е чисто или защото има нещо сбъркано в системата?! И какъв ще е вашият стимул за работа. Ние настояваме за анализ. Казват, че държавата е била ощетена. И искаме да видим с колко е била ощетена. Днес държавата печели, но искаме да видим цифрите. Ако директорът на БАБХ е намерил престъпление, искаме той да сезира съответните органи. А не да се размята по медиите кой е престъпник и кой не.  И кой договор е действителен, и кой не.  Нека съдът да каже.

 

Интервю на Катя Илиева

източник: Фрог нюз

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене