КЕВР: Парното и топлата вода нагоре с 40% от юли

Увеличението на парното и топлата вода от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). “Това са цените, които сме публикували предварително”, каза председателят КЕВР Станислав Тодоров след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени.

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за ръст на цените между 150 и 300 процента. “КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ. За да няма такъв “шок” на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента”, посочи Тодоров. По думите му управителите на топлофикационните дружества са изразили загриженост, но в същото време са приели разчетите, които КЕВР е направила.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че всяко едно топлофикационно дружество може да въведе и по-ниски цени от тези, които е определила Комисията. Тодоров изтъкна, че КЕВР определя пределни цени, но всяка топлофикация може да приеме търговска политика, която е съобразена с нейните интереси и със социалната поносимост.

За битовите потребители на “Топлофикация София” ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

Потребителите на “ЕВН България Топлофикация” ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто. Цената на “Веолия Енерджи Варна” ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени.

Припомняме, че въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021 – април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Само за “Топлофикация София”през изминалия период е в размер на около 350 млн. лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене