ДПС: Кирил Петков използва името на висш служител на Държавния департамент на САЩ за разправа с политическите опоненти. Вече изпратихме писмо на Джеймс О`Браян!

Кирил Петков използва името на висш служител на Държавния департамент на САЩ за разправа с политическите опоненти. Това разкри ДПС на извънреден брифинг в парламента. Петков замеси Джеймс О`Браян, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ, с ранг на посланик, за да отправя заплахи към ДПС, съобщи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

 Брифинг25.05 2

Случаят е от последния блиц контрол в Народното събрание. Той бе разказан от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов, пред когото е отправена заплахата.

На излизане от залата, минавайки покрай т.нар. „кошара” на министрите, Петков се опита да ме привика с жест, разказа Анастасов.  Застанах на дистанция от метър и половина, не искам някой да ми говори на ушенце, ние сме против тези неща, допълни депутатът.

Кирил Петков каза: Аз вас ще ви оправя!”. Не можах да повярвам на ушите си. Отвърнах: „Моля?”. А той каза: „Аз вас ще ви оправя. Джеймс О`Браян е името на човека, до три седмици очаквайте новини”. Приканих Петков да излезе на трибуната и да го повтори. Но той се облегна назад и каза: „До три седмици чакайте новини!”. Имаше колеги зад мен от групата, имаше предостатъчно свидетели на случката”, разказа Станислав Анастасов.

В този ден министър-председателят не отговори на поставените от нас въпроси за изясняване на внушенията, които направи по адрес на ДПС за несъществуваща връзка с различните потоци – Южен, Турски, Балкански. И когато заявихме, че ще внесем предложение за временна анкетна комисия по тези теми, нервите му явно не издържаха. И той отправи директни заплахи към ДПС през заместник-председателя на партията Станислав Анастасов, коментира Мустафа Карадайъ.

По този повод още миналата седмица ние изпратихме и писмо на г-н Джеймс О`Браян и го попитахме кой, как и защо ползва неговото име и то основно за заплахи на политическите опоненти, съобщи Карадайъ.

Предложение за създаване на временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно газопроводите за пренос на природен газ от Руската федерация Южен поток, Турски (Балкански) поток и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) внесе ДПС днес.

Когато министър-председателят Кирил Петков пред медиите обяви някои неистини, свързани с ДПС относно Южен поток, Турски поток, Балкански поток (кой както иска, така да го нарича, официалните наименования са Южен и Турски поток), ние поставихме въпроси към него на последния блиц парламентарен контрол. Той не отговори на тях. Не можа да отговори на какво основание прави внушения, които не почиват на никакви факти, заяви Мустафа Карадайъ.

Тогава заявихме от трибуната на НС, че ще внесем предложение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства по твърденията на министър-председателя, допълни Карадайъ. И съобщи, че проекторешението за създаване на временната комисия е вече внесено в деловодството на НС. Нещо повече – ние искаме да се провери всичко, което се е случвало по т.нар. потоци, допълни Карадайъ.

За пореден път тук пред вас искам да заявя, че ДПС така ще реагира на всяка лъжа на кръга „Капитал” на олигарха и медиен монополост Иво Прокопиев и неговите проксита, включително и на последните внушения, които прочетохме тези дни от анализатори  от този кръг, категоричен бе Карадайъ. Той припомни, че служебният министър на транспорта Георги Тодоров много точно, ясно и категорично е отговорил тези въпроси и анализаторите трябва да се придържат към фактите, а не да правят внушения и да разпространяват неистини.

Още днес най-късно утре ще предприемем мерки от наша страна, защото когато има публична официална информация, фактите са ясни, категоричен бе Карадайъ.

Screenshot 20220525 124126 Office 1

Screenshot 20220525 124802 Office 1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене