МБАЛ „Иван Скендеров“ посреща 100-годишен юбилей без дългове и с нови отделения

От години сме свикнали да приемаме държавните и общински болници като зле управлявани фирми, които вечно имат финансови проблеми, затъват в дългове и трупат кадрови дефицит.

Допреди две-три години многопрофилната болница в Гоце Делчев не правеше изключение от това правило. Днес обаче МБАЛ „Иван Скендеров“ с основание може да се похвали като успешно управлявано дружество, което не само не фалира, но и успя да излезе от блатото на дълговете.

На 19 май здравното заведение ще отбележи 100 години от своето основаване и ръководството и лекарският екип ще посрещнат този юбилей спокойно и уверено.

Как успя една общинска болница да си стъпи на краката?

Болницата е основана преди един век и започва да лекува хората не само от целия Неврокопски край, но и от Доспат, и от Велинград. Наричат я на името на Иван Скендеров, който е роден в Гоце Делчев, но емигрира в Западна Германия, където изгражда солиден бизнес. Предприемачът никога не забравя родния край и прави огромен жест към своите съграждани. Дарява високотехнологична апаратура и голяма сума пари. С решение на тогавашното Министерство на народното здраве тази сума обаче я прибира държавата, но се отпускат други пари за строителство на нов хирургически блок. Този строеж така и не се довършва заради вятъра на промяната през 1989 година на миналия век, обрулил почти всичко от соцвремената.

В онези години болницата е процъфтяваща – лекува много пациенти, на година се раждали над 1000 деца в родилното отделение, имало и предостатъчно висококвалифицирани медици.

След 1989-а обаче всичко се променя. Постепенно болницата губи своята стабилност. Тя става една от многото общински болници у нас, неглижирани от държавата и оставени на самотек.

Постепенно финансирането намалява и здравното заведение започва да трупа дългове.

Години наред МБАЛ „Иван Скендеров“ оцелява на ръба. Многобройните помощи на Общината успяват да закърпят положението, но болницата остава в критично състояние. Недостатъчното финансиране води след себе си и други проблеми – отлив на лекари заради ниски заплати, липса на модерна апаратура за диагностика, липсват инвестиции в материалната база. Здравното заведение неведнъж е сочено като пример за липсата на отношение от страна на държавата към общинското здравеопазване.

Иван Скендеров – родолюбецът, който не забрави родния Неврокоп и даде нов живот на болницата 

През 2020 година, в разгара на ковид пандемията, болницата бе поставена в безпрецедентна ситуация – голяма част от лекарския екип заплаши да напусне работа, несъгласни с политиката на тогавашния управител. Опасността здравното заведение да остане без медицински персонал бе реална, но общите усилия на местната власт и голяма част от здравните служители тушираха напрежението и не се стигна до най-страшното – да няма кой да се грижи за болните.

Тогава за управител бе назначен д-р Петър Филибев. Той и кметът Владимир Москов обединиха усилия за това болницата да излезе от графата на западналите общински болници.

„Днес дълговете са стопени изцяло, а те бяха над 2,4 милиона лева. Заплатите на медици и персонал бяха увеличени с почти 25% от 1 януари тази година. Заради всичко това се привличат и лекари от други градове, като има и специалисти от „Пирогов“ и болница „Света Екатерина“, твърди д-р Филибев. Той призна, че в реанимация се трудят само лекари, които не са от Гоце Делчев, а в травматология четирима от шестимата медици са пенсионери. Но вярва, че заедно с Община Гоце Делчев ще успеят да привлекат специалисти в тези две отделения. И не само в тях, а ще обезпечат 100% с кадри и останалите отделения.

Днес болницата преодоля и дълговете, и кадровия дефицит

Плодове дава вече и многогодишната програма на Община Гоце Делчев за финансова подкрепа на специализантите, които получават по две минимални заплати. Само тази година кметската администрация ще задели 200 000 лева за този фонд.

Всъщност Гоце Делчев е единствената община в Югозапада, която приложи този модел за привличане и задържане на медицински кадри. Това е успешна практика, която необяснимо защо не се ползва от останалите градове с общински болници.

„Разговаряме с млади хора, които завършват медицинските университети, за да ги убедим да работят тук. В момента в болницата има 12 специализанти. Все още в някои от специалностите имаме нужда от лекари, но заедно с управителя на болницата и екипа му полагаме сериозни усилия за привличане на медици от други градове. Осигуряваме им добри битови условия – жилища или парцели, на които да строят къщи, както и добро заплащане“, коментира за Илинден прес кметът Владимир Москов.

Той е доволен, че най-сетне има единение между местната власт и ръководния екип и работещите в болницата. Всичко това е в интерес на пациентите, защото се подобрява тяхното лечение.

Специално за 100-годишнината ще бъде пуснат в действие нов скенер, който ще дава по-пълна картина за диагностика и заболявания, за по-добра профилактика на пациентите. Ще се открие и новият Приемен център на болницата, като в него ще се извършват първични прегледи на пациентите, преди да бъдат насочени за стационарно лечение.

Благоустроява се и улицата, която свързва поликлиниката с болницата, тъй като често се налага придвижване на болни хора с носилки и инвалидни колички, за да бъдат прегледани. С общински средства се ремонтират Детско отделение и Акушеро-гинекологично отделение.

Новото отделение по инвазивна кардиология има огромна полза за хората в целия регион, защото се спасяват човешки животи. Това беше дълго очаквана придобивка от местните жители, за да не се налага пациенти с инфаркти и инсулти да пътуват за лечение чак в Благоевград.

„Откликваме на всяко искане на болницата. Поемат се дори транспортните разходи на тези медици и хора от персонала, които пътуват до други населени места. Последните две години много активно подпомагат болницата и съседните общини – Гърмен, Сатовча, Хаджидимово. Отпускат суми за подобряване на базата и дейността“, допълни Москов, който е благодарен на всички трудещи се в болницата.

Градоначалникът е признателен на медиците и целия персонал за всеотдайността, с която преминаха през една от най-тежките ковид кризи в страната.

Той се надява в новия План за развитие да се намерят средства, за да се завърши започнатият преди 20 години корпус на болницата. За довършването на сградата ще трябват около 5 милиона лева и затова ще се разчита на европейски или  национално финансиране. Проектът ще се актуализира, за да се съобрази с днешните условия.

„Няколко години чакахме помощ от държавата, но в крайна сметка се оказа, че ние сами трябва да си свършим работата. За всички тези успехи днес помага и разбирането на общинските съветници, които подкрепят местната политика по отношение на общинското здравеопазване“, допълни Владимир Москов.

Днес МБАЛ „Иван Скендеров“ ще посрещне вековния си юбилей в стабилно финансово състояние и напълно заслужено ще може да се похвали, че вече няма нищо общо с общинското здравеопазване, което се чуди как да оцелее.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене