Министър Иванов: Разработваме допълнителни мерки за земеделските производители

„Разработваме допълнителни мерки за подпомагане на земеделските производители и гарантиране на тяхната устойчивост в условията на безпрецедентни пазарни предизвикателства, породени от военния конфликт в Украйна, в предвидените от Европейската комисия временни рамки“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на срещите си в Шумен с десетки стопани от всички сектори от земеделието, включително и от преработвателния. Той подчерта, че за това ще бъдат водени разговори с Министерство на финансите.

„Много възможности за подкрепа на земеделието са залегнали и в Стратегическия план при увеличеното национално съфинансиране от 60%, както и по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още той.

На срещата от страна на земеделските стопани бяха поставени много и различни въпроси, свързани с проблеми с напояването в областта, с референтната дата за преходната помощ за животни, реализацията на продукцията и предвидените за изграждане събирателни центрове, самолетната защита на област Шумен от градушките и други. Министър Иванов отговори и на въпроси, свързани и с мерки 4.1 и 4.2 от настоящия програмен период, като увери присъстващите, че Министерството на земеделието и ДФЗ полагат усилия за своевременно разглеждане и оценяване на всички проектни предложения и преодоляване на съществуващи забавяния.

По-рано през деня министър Иванов се срещна и със земеделци във Велики Преслав. Присъстващите на срещите изразиха благодарност за директния диалог и споделиха, че до момента не са имали такъв с ръководството на Министерство на земеделието. Министър Иванов пое ангажимент за поддържане на прекия диалог с бранша и взаимни усилия за решаване на проблемите, пред които е изправен той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене