Рибари атакуват планините

На язовир „Искър“ вече се хващат едри платики / Снимкa: Добромир ДОБРЕВ

 

Пролетната забрана за риболов у нас влезе в сила от 15 април. Тя е най-масовата, касае пролетно-лятно размножаващите се видове риби и важи за водоемите, разположени на надморска височина до 500 метра. Така голяма част от язовирите, блатата и реките на територията на страната остават защитени и на тях въдици не може да се замятат. Какви все пак са алтернативите?

Голяма част от риболовците се ориентират към водоемите, разположени във високите полета и планините. Те остават свободни до 30 април включително. Такъв например е най-големият язовир у нас „Искър“. Намира се на 820 метра надморска височина и поради тази причина се предполага, че рибите в него се размножават на по-късен етап. До края на този месец по бреговете на язовира се струпват множество ентусиасти с въдици в ръце.

На „Искъра“ сега най-активна е платиката. Тя се търси предимно на фидер или с дънни въдици. Риболовът „на леко“ с мач или щека също може да даде резултат в определени участъци. В момента платиката се движи на големи пасажи и се насочва към приустиевите зони и вливащите се в язовира реки. Все още много студената вода изобщо не я притеснява и рибата се храни усилено. Платиката предпочита живата стръв – всякакви видове червеи, като определено фаворит е торният. Редом с нея вече се хващат и първите шаранчета и каракуди за годината. Феновете на „тролинг“ риболова от лодка опитват да уловят ранобудни сомчета. Любителите на плувката пък търсят едрия искърски уклей, костура и бабушката.

Голяма част от позволените до края на април язовири за риболов се намират в Родопите. Такива са „Въча“, „Цанков камък“, „Батак“, „Голям Беглик“, „Широка поляна“, „Доспат“. Всички те привличат множество рибари по това време от годината. Освен гореизброените видове риби на тях може да се улови и кефал.

В Средногорието са разположени язовирите „Душанци“ и „Жеков вир“, които дават чудесни възможности за излет през април. Към по-популярните височинни язовири може да добавим още „Огняново“ – Софийско, „Белмекен“ – Пазарджишко, „Пчелина“ – Пернишко, „Дяково“ – Кюстендилско. Панчаревското езеро край столицата пък остава целогодишно разрешено за риболов.

Не са за подценяване и планинските реки. Уловът на пъстърва в момента е позволен, тъй като размножаването на тази риба приключи. Нужно е да се спазват определените от закона правила за лов на пъстърва, като на много от реките се извършва единствено „хвани и пусни“.

Припомняме, че до края на април важи пълна забрана за улов на щука, а до 15 май – на бяла риба

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене