Мними гурбетчии от Неделино трябва да върнат 237 хил. лв на държавата

Испания потвърди, че 57 гурбетчии от Неделино са получили обезщетения за работа там, но без да са имат право на тези суми.

Те са се възползвали от Европейския регламент, според който, когато се работи в страна – членка на ЕС, и имаш осигуряване, получаваш обезщетение от 60% от заплатата, която си получавал от последния работодател. Гурбетчиите били осигурявани на висок праг и след като работодателят ги съкратил, обезщетението им като безработни било по 74 лв. на ден.

Сагата започва в края на 2017 г., когато големи групи от хора с организиран транспорт, започват да се тълпят в териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Смолян, за да подадат заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица след работа в чужбина.

Тогава броят на съмнителните кандидати за обезщетение достигна 53 души, като за голяма част от тях беше доказано, че по времето, за което твърдят, че са работили в чужбина, въобще не са напускали страната, припомнят от НОИ в бюлетина си. Експертите в Смолян спират отпускането на обезщетенията и прекратяват плащанията им. Предотвратените щети са за 594 757 лв., като 357 839 лв. от тях въобще не са изплатени, а другата част – 236 918 лв. трябва да се върнат от мнимите гурбетчии.

В края на 2021 г. в НОИ пристига официално писмо с доклад на Провинциалната инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос (Испания). В него е посочено, че решението за анулиране на осигурителните периоди и доходите за 66 лица ( 57 са тези, които са депозирали заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица в Смолян) има окончателен характер. Причината за извършеното анулиране е  „установени нарушения, свързани със симулиране на трудово-договорни отношения с цел неправомерно получаване на помощи“. В Испания вече е в ход процес срещу собственика на фирмата. На основание на споменатия официален писмен документ, в ТП на НОИ – Смолян са предприети необходимите действия и към настоящия момент вече има постановени общо 26 разпореждания. 21 са свързани с постановяване на отказ за отпускане на обезщетения, а пет са за възстановяване на неоснователно получени пари. Предстои произнасяне за още 31 лица.

Към средата на март 14 от тези 26 човека са депозирали жалби срещу издадените разпореждания. Две от тях са срещу разпорежданията за възстановяване на неоснователно получените пари. Срокът за оспорване на останалите 12 още не е изтекъл. Изготвени са 8 броя решения от директора на ТП на НОИ – Смолян, като разпорежданията за отказ за отпускане на ПОБ са оставени в сила и жалбите са отхвърлени като неоснователни. Директорът Валентин Гаджев е категоричен, че след като испанската държава окончателно е потвърдила анулирането на трудовите договори на тези хора е без значение какво казват те. „За нас е важно становището на испанските компетентни органи, че те не са били на работа в тази страна. А анулирани ли са договорите, веднага се губи правото да се ползва Регламент 883 на Европейския съюз и да се възползват да получат 60% от възнагражденията си, които са декларирали, че са получавали в чужбина, обесни той. И допълни, че по конкретния казус предстоят още съдебни битки. Данните сочат, че само по този случай установената нанесена щета на бюджета на държавното обществено осигуряване е в размер на близо 265 000 лв. (главница), а в резултат на предприетите съответни действия  са предотвратени неправомерни плащания в размер на 518 500 лв. Така, след доказани злоупотреби с осигурителните системи на България и на Испания, е налице предотвратена щета за ДОО в размер на приблизително един милион лева, заедно с лихвите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене