За поредна година жители на село Брежани почетоха Тодоровден в местността „Свети Тодор“

За поредна година жители на село Брежани, техни роднини и приятели, спазиха традицията и почетоха Тодоровден в местността „Свети Тодор“, където е изграден малък параклис.

Отец Яне отслужи литургия на място, след което благослови вкусния курбан, който хората бяха приготвили, за да почетат светеца и най – вече за здраве на всички присъстващи. Кметът на Брежани Благой Стефанов също бе там, като през цялото време помагаше за цялостната организация на събитието.

Празникът бе уважен от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, народния представител Стефан Апостолов и председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров.

Интересни истории за мястото разказаха по – възрастните жители на село Брежани. Те припомниха, че сега живописната местност, някога е била едно от комуникативните места в района, тъй като е имало затвор и рудник. Имало е също блокове, както и столова, в която са се хранили над 100 човека.

Днес, за някогашния затвор напомня само един камък, както и разказите на по – възрастните, които си спомнят, че там присъди са излежавали редица видни общественици и културни дейци, които били осъдени от Народния съд.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене