Студенти на АУБ организират протест срещу войната в Украйна

Американският университет в България (АУБ) строго осъжда войната в Украйна и изразява безрезервната си подкрепа към украинския народ в тези трагични времена. АУБ обучава студенти от целия регион в дух на сътрудничество, уважение към различни култури, разбирателство и мир. Общността на университета винаги е била мултинационална и мултикултурна и в момента университетъ е дом на 25 украински студенти и 12 руски студенти.

В знак на солидарност с украинския народ, студентите на АУБ организират протест срещу войната в Украйна, който ще се проведе в сряда, 2-ри март, от 16:30 часа пред Студентски център „Америка за България“. Също така, АУБ организира редица дейности за подкрепа както на студентите, така и на техните семейства. Сред тях е дарителска кампания за набиране на средства, в която ще участват всички членове от голямото семейство на университета – възпитаници, преподаватели, служители и приятели, които винаги са показвали задружен дух.

На 8-и март АУБ организира изложба в Студентския център в Благоевград, на която всички дами от общността ще имат възможност да представят свое произведение на изкуството – картина, гоблен, ръчно изработен сувенир или друга творба. Част от творбите в изложбата ще се продават, като събраните средства ще отидат в подкрепа на нашите студенти от Украйна.

“От няколко дни мислите ни са с всички невинни хора и от двете страни, които в момента страдат и губят живота си в тази безсмислена война. Нашата сплотена общност тъгува. Още преди да започнат военните действия, ръководството на университета влезе в контакт с украинските ни студенти, за да им кажем, че следим ситуацията и сме насреща, за да ги подкрепим. Веднага след това организирахме среща с тях, на която обсъдихме възможности за помощ от наша страна, казахме им, че ще получат всякакъв вид съдействие, за да продължат обучението си. Направихме среща и с руските ни студенти, за да им помогнем, защото ситуацията не е лесна и за тях.”, каза д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Част от мисията на АУБ е да обучава студентите в дух на разбирателство с фокус върху етични и демократични ценности, за да може младите хора да градят по-добро бъдеще както за общността на АУБ, така и за обществото като цяло. За да правим това успешно, ние поставяме студентите в мултинационална среда, която им помага да се опознаят по-добре и да излязат извън стереотипите. За съжаление не за първи път ни се налага да помагаме на студенти по време на конфликт – в подобна ситуация бяха студентите ни от бившите югославски републики през 90-те години на миналия век и в началото на този, които успешно показаха на света, че мечтите, надеждите и разбирателството стоят над всичко.

Младите хора по света като цяло доста си приличат – те искат да се развиват, да са активни и отговорни граждани, като допринасят на обществото с добри и смислени каузи, да общуват и да пътуват свободно по света. Младите хора не искат да живеят в свят, в който войната е аргумент. Надяваме се скоро да чуем добри новини за края на тази война.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене