Най-ниските заплати са в област Благоевград

Областите Благоевград, Видин и Кюстендил са с най-ниските средни работни заплати, като разликата във възнагражденията между Благоевград и София-столица е над два пъти. Tова обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов. Той коментира, че се задълбочава тенденцията за растящи регионални различия в доходите:

„В областите Кюстендил, Благоевград и Видин, където средната заплата всъщност е около 1000 лева средно, което е с около една трета по-ниска от средната за страната –  1520. В другите страни разликата между средната заплата в отделните региони не е толкова  голяма, само у нас е така. Два пъти е разликата, например между най-ниската средна в Благоевград и най-високата в София-столица“.

Костов уточни, че средногодишният ръст на средната заплата за страната е 12 процента, но в Кюстендил темпът на нарастване е едва 3,1 на сто, в Благоевград – 8,4, а във Видин – 8,9 на сто. Прогнозата на КНСБ е, че през 2022 година средната заплата за страната ще достигне 1734 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене