Три жалби в съда срещу решението на ОбС – Благоевград за повишаване на такса смет

Три жалби срещу решението на ОбС – Благоевград за увеличаване на такса смет са внесени в Административен съд. Първата жалба е постъпила в деловодството на съда от областния управител Валери Сарандев миналия петък, по отношение на увеличения размер от таксата от 1,1 промила на 2,9 промила. Решението бе прието на общинска сесия в средата на декември 2021 г., като впоследствие бе върнато от областния управител за преразглеждане. Това трябваше да се случи на извънредната сесия, свикана на 12 януари, но поради липса на кворум заседанието не се състоя, и първото решение остана в сила.

На следващата сесия на 20 януари общинските съветници гласуваха ревизираното предложение на кмета Илко Стоянов за промяна в размера на такса смет от 1,1 промила на 2,1 промила и срещу това решение вчера е била подадена жалба от областния управител в съда. Жалба срещу решението за повишване на такса смет е внесена и от Пламен Димитров, който като гражданин на Благоевград има право на такава, стига да е собственик на недвижим имот. Към момента няма движение по жалбите, поради служебна проверка за редовност.

Най-вероятно жалбите, които са с общ предмет, ще бъдат обединени в едно дело. Когато жалбата е подадена от областния управител, не са налага да се прави особено искане за спиране изпълнението на атакуваното решение. Докато съдебният спор не бъде разрешен, остава в сила старата такса за смет, коментираха магистрати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене