Цените на лекарствата тръгват нагоре

Високите сметки за електроенергия изправят пред огромно предизвикателство съществуването и на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на ковид, се намират все по трудно в аптечната мрежа.

За съжаление, с аптеките се случва същото каквото с всички останали търговци.

Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението. То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата, и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари, обясни пред БНТ Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка. Намаляване на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов.

За съжаление, някой трябва да плати сметките и за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.

Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, призна Костов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене