От ДПС: Никой не е изтъкнал една причина за смяна Гешев

Това е опит за сплотяване на коалицията, смята Хамид Хамид

Декларацията за оставката на главния прокурор е опит за сплотяване на коалицията, след като имаше силни неразбирателства по основи теми, като енергетиката. Това заяви пред БГНЕС народният представител от ДПС Хамид Хамид, след като управляващото мнозинство поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев от трибуната на Народното събрание.

„Ние постоянно сме критикували ГЕРБ за съдебната реформа, но трябва да си призная, че бяха внесени изменения в Конституцията и законопроекти в устройствените закони. Бяха направени доста опити и то с препоръка на европейските институции, има извървян път“, каза още Хамид.
„Не може да сменим един човек с друг и да кажем, че съдебната система е реформирана. С такива изявления и декларации парламентарните групи излизат от конституционната рамка, в която са. Разбира се, могат да налагат промени в законопроекти, но това не се прави с подобни декларации. Явно се търси някаква обединителна линия, след като видяхме как прехвърчаха искри по основните теми“, категоричен е Хамид.

Според депутата никой не е изтъкнал една причина защо трябва да бъде сменен един човек и защо трябва да бъде сложен друг. „Тук трябват юридически аргументи, а не политически желания“, каза депутатът.

„Като цяло съдебната система не работи достатъчно ефективно. Факт – и в докладите на европейските институции. Законодателството се развива, но не е с темповете, които искат българските граждани“, заяви Хамид.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене