Собственикът на завода за балони в с. Баня прави тренировъчна зона със стена за катерене

Тренировъчна зона с тенис корт с изкуствена тревна настилка, стена за катерене и игрище за минифутбол на малки вратички прави в разложкото с. Баня руският предприемач Александър Викторович Таланов, който преди 4 г. построи в селото завод за производство на топловъздушни балони.

Бизнесменът е избрал за място на новата селска придобивка терен от 999 кв.м в местността Кукурево, която смята да засипе с кварцов пясък, преди да сложи настилката.

Преди 4 месеца разложките общински съветници одобриха входираното от фирмата му „ЕКО ВЮ“ ООД искане да му бъде разрешено изработването на ПУП за нивата. В първия работен ден на тази година и РИОСВ – Благоевград даде зелена светлина на спортния комплекс, тъй като най-близко разположената защитена зона „Круше“ е на разстояние 1150 м и поради отдалечеността й строителството не би могло да навреди на дивата флора и фауна в зоната.

Ал. Таланов е един от големите инвеститори в разложкото село – инвестицията му в завода за балони в местността Конешица, до стадиона в селото и в близост до общинския минерален плаж, надхвърли 2 млн. евро. Московчанинът го вдигна върху терен от 9,5 дка и само покупката на земята му излезе 250 000 евро.

Александър Таланов е генерален конструктор на предприятие в Русия, чиято дейност е насочена изцяло в производството на топловъздушни балони. Той е професор в Академията на военните науки на Руската федерация. В с. Баня случайно попада на първото издание на Балон фиеста „Римска баня”, после се включва със собствени топловъздушни балони и така решава да инвестира в разложкото село. Междувременно си купи и апартамент в Банско, поради което вече доста често идва в България да нагледа производството, което е единствено в Източна Европа.

В момента в завода работят около 30 души и освен балони тук се произвеждат още батути и надуваеми замъци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене