Мая Манолова: Правителството да не пропилява доверието си на дребно

Кирил Петков да се намеси за справедливо преизчисление на пенсиите

 

„Очакването да има правителство на промяната се случи. Това е правителство е не просто на промяната, а на надеждата. Всички искаме то да успее и се тревожа, че започва на дребно да пилее доверието си със случаи като този с намалените пенсии за хиляди пенсионери след обещания за увеличението им.“

Това каза по БНТ Мая Манолова, председател на гражданска платформа Изправи се.БГ. По думите й над 500 000 пенсионери са получили по-ниски пенсии в сравнение с тези от миналата година. Причините за това са намалената КОВИД-добавка от 120 лв. на 60лв., както и че в преизчислението на пенсиите не са включени индексациите им през 2018 г. и 2019 г. съответно с 3.8% и 5.7%. “Ако се добавят и тези индексации пенсиите на хората ще изглеждат по друг начин”, категорична е Манолова.

По думите на председателя на Изправи се.БГ огромна част от пенсионерите са се почувствали излъгани: едни получиха по-ниски пенсии, останалите не получиха толкова, колкото очакваха. И е изненадващо, че това се случва, защото социалното министерство се ръководи от БСП, която имаше ангажимент за повишаване на пенсиите и трябваше да е социалният вектор в това управление. Но от друга страна „ГЕРБ са последните, които имат моралното право да говорят за повишаване на пенсиите. Те не направиха нищо за преизчисление на пенсиите през цялото си управление и нямат право да влизат в ролята на съдници“ – категорична е Манолова.

“Сега предложената компенсация за пенсиите през февруари ще е временна мярка с еднократен характер, тя не представлява трайно повишаване на доходите на възрастните хора. Нека правителството и премиерът Кирил Петков да се ангажират и да се заемат със справедливо и трайно решение за повишаване на пенсиите”, призова Манолова и посочи, че това може да стане с промени в Кодекса за социално осигуряване, които да включат индексацията за 2018г. и 2019г. към преизчисляването на пенсиите. Но справедливото и важното решение трябва да бъде преизчисляването им на база на осигурителен доход от 2018 г., 2019 г., или 2020 година.

 

„Време е да се сложат юзди на колекторските фирми.“ Това заяви Мая Манолова в отговор на въпрос за започващото обсъждане на закон в тази посока. По думите ѝ, такъв закон има подготвен и гражданската платформа Изправи се.БГ го е внесла още през 2020г. „Подарявам законопроекта ни на г-жа Корнелия Нинова, за да стане по-бързо приемането му. Подарявам ѝ и Закона за частния фалит, който внесох още през 2019 г. и до момента не е разгледан от Парламента.“

Председателят на Изправи се.БГ предупреди, че е важно не само да има закон за колекторите, но и са важни текстовете в него, за да не се окаже, че хората не са защитени. “За да се избегне това трябва да се забрани на естествените монополи – за ток, вода, парно да използват колекторски фирми, за да им събират дълговете. Да могат да се ползват колектори само с предварително съгласие на потребителя и да се посочи кой точно ще събира дълга”, поясни Манолова.

Друга промяна, която поиска Мая Манолова е при възражения от потребителите събирането да се прекрати незабавно, както и да се забранят посещения на работното място, безпокоенето на близки и роднини, а обажданията по телефона да са само в работно време.

След приемането на закона за колекторите трябва да последва приемането на закон за личния фалит, за бързите кредити, банки, мобилни оператори и др.

Мая Манолова коментира и ръста в цените на мобилните оператори. Според нея в случая става дума за неравноправни клаузи в договорите на мобилните оператори, които работят в синхрон. В момента заповедта на КЗП обхваща единствено аргумента, че два от операторите са решили да индексират цените си с индекса за инфлация за 2020г. и за 2021г. За третия оператор, който е поискал това само за 2021 г. няма забрана. “Вместо тези забрани, трябва да се атакуват неравноправните клаузи в договорите”, категорична е Манолова.

По отношение на ръста в цените на природния газ и тока за бизнеса председателят на Изправи се.БГ заяви, че решението за мораториум е добра мярка, ако е съвсем краткосрочна и тя трябва да се замени с трайни решения. Такъв вариант, по думите ѝ, би бил отмяната на ДДС за битовите сметки и да се приемат компенсации за хората, отопляващите на газ и дърва, както и да отпадне таванът от 30% от сметката за ток, която държавата компенсира от цената на тока за бизнеса.

Мая Манолова заяви категоричната позиция на гражданската си платформа срещу вноса и изгарянето на отпадъци в България като припомни, че в началото на седмицата от Изправи се.БГ посетиха пристанище Варна – Запад, където точно на Нова година са внесени нови 5000 тона РДФ отпадък за горене у нас. По думите ѝ, от платформата са спрели инсталации за горене на боклук в Шумен и Попово, но сега бизнесменът Румен Гайтански е заявил намерение да изгради такава инсталация и край Павликени.

На въпрос, дали ще оглави КПКОНПИ Мая Манолова заяви: „Не участвах в демонтирането на едноличния модел, за да осребрявам това си участие. Можеше да остана омбудсман, както направи Герджиков след изборите. Аз не го направих.“ Тя допълни: „Нямам и не съм имала планове да оглавявам КПКОНПИ или друга държавна позиция. От Изправи се.БГ имаме своите каузи и работим за тях. През следващите месеци, ако има нужда, ще има и нови неща”, заключи Манолова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене