Атанасова: Ако бъде съставено правителство, то ще получи нашия толеранс

Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС, заяви тя в парламента

„Ако бъде съставено редовно правителство, то ще получи нашия толеранс”. Това заяви Десислава Атанасова на откриването на 47-ото НС.

„През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив в подкрепата към партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта, трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях”, каза Атанасова.

„Заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждането на скандали. Още отсега е ясно, че каквото и да е мнозинството в това Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси”, каза Атанасова.

„Конфигурацията в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Тя е много повече плод на гласуването „против“, отколкото на гласуването „за“. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите от страна на служебното правителство. Затова всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите ще се разбие в действителността. Така както се разбива илюзията на т.н. протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото НС.“, допълни Атанасова.

„Надяваме се, че грешките, които провалиха последните 2 парламента, няма да провалят и този. Осъзнаваме необходимостта от съставяне на редовно правителство и структуриране на работещ парламент като първа крачка за излизане от политическата криза. Още от днес може да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ-СДС”, заяви Атанасова. Но подчерта, че ГЕРБ-СДС ще бъдат опозиция.

„Не възприемаме обаче ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото. Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие. Затова сме готови да водим конструктивни и публични разговори с всяка от политическите сили в настоящия парламент „, каза още Десислава Атанасова.

„Същевременно искаме да ви напомни, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20 % от българските избиратели“, каза Атанасова.

Тя припомни, че ПП ГЕРБ е била създадена преди 15 години на днешния ден и благодари на избирателите на партията.

„И днес ние носим отговорност пред нашите почти 600 000 избиратели, които очакват от нас ясни и категорични позиции и непримиримост към неспазването на законите и Конституцията на страната. И нашите избиратели ще получат точно това. Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас, ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес, в разрез със закона и със злоупотреба с думи  като „нулева корупция“ и „почтеност“, продължи Атанасова.

„През последните години, в ролята си на управляващи, ние бяхме подложени на непрестанни атаки и работихме в условия на остро обществено противопоставяне. Затова сме наясно повече от всички в тази зала, колко е важен подхода на опозицията към управляващото мнозинство. И преди и сега, ние разбираме ролята на опозицията не непременно, като способност да се излъчва шум и агресия. В тежки и сложни времена като днешните, ролята на опозицията, би трябвало да бъде на разумен коректив, който не само да критикува, но и да дава предложения и да участва активно във взимането на важни решения. Затова, пожелаваме успех на партиите, които вече преговарят за съставяне на редовно правителство и ги призоваваме да не пропускат възможността да търсят съгласие с опозицията по важните за обществото въпроси. Призоваваме всички политически сили в 47-ото Народно събрание да концентрират усилията си в решаването на големите задачи за преодоляване на различните кризи и поне в следващите няколко месеца да не хабим енергията си в лични нападки и обиди, конфронтация и самоцелен реваншизъм“, заяви Атанасова.

„От името на Парламентарната група на ГЕРБ – СДС мога да гарантирам, че ако бъде сформирано редовно правителство на страната, то ще получи необходимия толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит при изготвянето на бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна. Нашите основни приоритети и като опозиция ще бъдат: качествено образование, борба с кризите, инвестиции, ускорен растеж, увеличаване на доходите на българите,  подпомагането на бизнеса и гражданите за преодоляване на ценовата криза, която би могла да има тежки икономически последствия. В същото време ще настояваме, всяка стотинка държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно, така че българската финансова система да бъде пригодна за влизане в Еврозоната. Ще се противопоставим категорично на концепцията доходите на гражданите да бъдат увеличавани чрез взимането на заеми, които влошават устойчивостта на публичните финанси и ще обременят бъдещите поколения. Първият ни проект за решение ще е за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избиране на редовно правителство. Още повече, че новото управляващо мнозинство уверяваше, че чрез спирането на корупцията в бюджета ще влизат по 8 млрд. лева на година. В този смисъл, след половингодишното управление на служебното правителство, очакваме още през 2022 година, тези пари да бъдат предвидени в бюджета и да бъдат разходвани за увеливане на стандарта на живот. Ако това не бъде предвидено в бюджета, то означава, че или тезата за 8 милиарда откраднати пари е била предизборна лъжа“, каза Десислава Атанасова.

„През последните шест месеца, България загуби прекалено много политическо време. Голямата задача на 47-ото Народно събрание е да върне страната в нейния нормален ритъм на развитие и да възстанови мостовете между партиите, институциите и различните групи в обществото. Не бива да си поставяме цели, които не сме в състояние да постигнем, но сме длъжни да надскочим егото, злободневните теми и дори тяснопартийните интереси, в името на това да облекчим всички български граждани, които са изправени пред предизвикателствата на кризата. Убедени сме, че това е единственият път към връщането на доверието в парламента, в партиите и във възможностите на страната да защитава националния си интерес. От всички нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в среда на сигурност и спокойствие и сме убедени, че ако го направим, те ще ни отговорят с доверие“, каза Атанасова.

https://www.vbox7.com/play:9ba5d901be

nova.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене