Радев: България очаква диалогът с РСМ да води до резултати

Президентът разговаря с еврокомисаря по разширяването

България очаква двустранният диалог с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разговорът се е провел по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване.
България е открита за диалог, поставила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и очаква отговори, както и реални последващи действия от страна на Република Северна Македония, подчерта държавният глава.

По думите на българския президент дневният ред на двустранните отношения между София и Скопие не трябва да бъде подвластен на външни влияния, а да се води открито и с ангажимент и от двете страни, който да придвижва напред и процеса на европейската интеграция на РСМ.

Като основен акцент в този диалог Румен Радев открои зачитането на правата на гражданите на Северна Македония, които открито демонстрират българската си идентичност, както и устойчивото изкореняване на езика на омразата и уважение към българската история и културно наследство в югозападната ни съседка.

Веселина Йорданова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене