Ето какви са разликите между настинка, сезонен грип и COVID-19

По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19?

Признаците на COVID-19 могат да имат някои особености, но те обикновено не са лесни за разграничаване от тези на други респираторни инфекции, като настинка или сезонен грип (инфлуенца). Това означава, че диагнозата COVID-19 не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 да бъде направено лабораторно изследване.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са заразни инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват инфлуенца, а COVID-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2, уточняват от здравното министерство.

Изглежда, че SARS-CoV-2 се разпространява по-лесно от грипните вируси и при него е на лице по-тежко протичане на заболяването. Освен това при заразяване с коронавируса появата на първите симптоми отнеме повече време, а заразените хора са заразни по-дълго в сравнение с болните от инфлуенца.

Признаците на настинка („обикновена настинка“) са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появи и лека температура. Обикновено не настъпват усложнения.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, изпотяване, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. Особена характеристика на COVID-19 са нарушенията на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след заразяване с COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични или придружаващи заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу инфлуенца и COVID-19.

Препоръката е двете ваксини да се прилагат с интервал от 14 дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене