Туристическият бранш вече може да кандидатства за помощта от 30 млн. лв.

Туристическият бранш вече може да кандидатства за помощта от 30 млн. лв. Това стана възможно след като Министерството на туризма утвърди указанията за кандидатстване и правила за предоставяне на безвъзмездните средства.  Те са публикувани в Системата за управление на националните инвестиции. Схемата ще е отворена за кандидатстване 10 дни за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради пандемията.

Необходимо изискване за получаване на помощта е да имат спад на оборота през 2020 г. с най-малко 30 на сто в сравнение с оборота им през 2019 г. Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно. Те ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане.

Одобрените кандидати ще получат не повече от 20 на сто от реализирания оборот през 2019 г. По тази схема ще могат да кандидатстват около 44 000 компании в туристичаския бранш, но реално на условията ще отговарят не повече от 5500, показват данните в сектора. Максималният размер по схемата за държавна помощ за една компания не може да  надхвърли 3,6млн. лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене