Издирваната жена от с. Черна Места оцеля 3 денонощия в гората при минусови температури

Жена от село Черна Места, община Якоруда, оцеля след почти три денонощия скитане из гората на минусови температури. Жената е намерена на около 15 километра от родното си село от Джемал Кунгьов от село Бел камен. Мъжът я забелязал на поляна между местностите Блатса и Суфан. Успял да я успокои и предаде на близките й, въпреки че жената, която е около 65-годишна, се опитала да избяга отново в гората, след като забелязала спиращия на пътя автомобил.

„Беше видимо много уплашена. Минавайки с колата, я забелязах на една поляна. Като видя джипа, хукна към гората. Ако се бях забавил 2 минути, вероятно щеше да влезе в гората и нямаше да я забележа. Жената има проблеми и не можах да проведа с нея нормален разговор. Тя не може да обясни къде е била, нито къде е искала да отиде. Тя не ме позна, въпреки че отдавна се познаваме. Не знам как е оцеляла навън при тези температури през нощта. Предполагам, че се е била подслонила в стара изоставена сграда, която е недалеч от мястото, където я видях. Определено има някакъв страх, защото като види хора, и тръгва да бяга“, разказа Джемал.

Кметът на село Черна Места Джемал Шерански разказа, че това не е първото изчезване на жената, но е първото за толкова дълго време. При всяко нейно изчезване обикновено я намират в рамките на деня. Шерански сподели, че е открита в добро здравословно състояние, а личното му предположение за оцеляването й през нощта при минусови температури е, че се е движела непрекъснато, без да спира. Той поясни, че жената има проблеми от няколко години и няма реална представа за действията си. Комуникацията с нея също е трудна

Аз лично отидох да я взема, след като момчето я беше намерило. Къде е била, къде е искала да отиде, не се знае. Тя не може да обясни нищо, повтаря единствено, че се е качила на стълба и е паднала, но това го изключваме напълно. С оглед на това, че е била две нощи в гората, здравословното й състояние е перфектно. Издирвахме я три дни съвместно с полиция, горски, ловци, местни жители. Хората в нашия регион са с много добри сърца и веднага се отзоваха. Очаквахме най-лошото, защото я нямаше три дни и две нощи, а температурите падат до под минус 2 градуса. Как е оцеляла, не мога да кажа, но предполагам, че е ходила постоянно, защото беше много изморена и с болки в краката и кръста. Обходихме огромни пространства, но не я открихме. Маршрутът, по който ходи най-често, е главният път за Юндола и старият път, който е чакълиран и води до местността Крапо дере, което е на около 2 км от Юндола. Поне три пъти сме ги обходили, но явно сме се разминавали. Най-важното е, че всичко свърши добре”, разказа кметът Джемал Шарански.

Той сподели, че в Бел камен жената е живяла доста години, а на Белмекен заедно със съпруга си са се грижели за стадо овце. Предположенията са, че най-ярките и бистри спомени на жената са от тези места и именно до тях се опитва да стигне.

Кметът сподели, че за жената се грижат синът й и снаха й, които са особено търпеливи с честите й бягания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене