С 30 % се е увеличил интересът към ваксините срещу COVID – 19 в област Благоевград

С 30 % се е увеличил интересът към ваксините срещу COVID – 19 в област Благоевград, съобщи на брифинг д-р Калоян Калоянов, директор на Регионалната здравна инспекция, след заседание на Областния кризисен щаб.

Миналият четвъртък, когато вече беше ясно, че ще се въведе „Зелен сертификат“, през деня са поставени ваксини на 1 100 души.

Стана ясно също, че към момента са заети 344 легла с пациенти с коронавирус в болниците в Благоевградска област, от които 12 са с пациенти на интензивно лечение. Това е голяма натовареност за лечебните заведения в областта, уточни д-р Калоянов.

Най – натоварена е МБАЛ – Благоевград със 105 лежащо болни с COVID – 19. На второ място е Югозападна болница с 93.

Коментирана бе и темата, свързана с това могат ли хората без зелен сертификат да ползват откритите части на заведенията.

„Не може да се сяда дори на открито в заведенията, който седне вътре или вън трябва да има сертификат“, каза още д-р Калоянов.

Съобщено бе също, че 5 400 антигени теста от РЗИ – Благоевград са раздадени на 11 лаборатории. Те са безплатни, заплаща се само манипулация. С такива тестове се тества медицинският персонал, който не е ваксиниран, за да получат „зелен сертификат“, посочи шефът на здравната инспекция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене