Олигархът Прокопиев иска да сложи ръка на всички медии в страната!

Поредно лобистко НПО в опит да осигури 100 млн. лв. на година за олигархичния кръг „Капитал“

Поредна неправителствена организация се е пръкнала в Брюксел. Основната й цел е олигархичният кръг „Капитал“ да сложи ръка върху 100 млн. лв. бюджет годишно.

В издание на олигарха Иво Прокопиев днес се появи публикация, която цитира доклад на „Инициатива за свободни медии на Балканите“, според който Съветът за електронни медии бил контролиран от бившите управляващи от ГЕРБ. Разбира се, в пасквила не е пропуснато да бъде въвлечен и кандидатът за депутат от Движението за права и свободи Делян Пеевски, на когото дежурно се приписва несъществуващо влияние върху медиите у нас.

Интересна подробност е, че в ръководството на НПО-то се оказва бившата българска еврокомисарка Меглена Кунева. Самата тя бе вицепремиер и министър на образованието във второто правителство „Борисов“. Кунева явно е забравила този период от биографията си и днес се опитва да обслужва лобистките интереси на олигархичния кръг „Капитал“. Оперативен ръководител на организацията се оказва протестърката Антоанета Николова, която през последните години се подвизава като кореспондент на БТВ и Нова телевизия в Брюксел.

От т.нар. „доклад“ на пръкналото се през април тази година поредно НПО, изразяващо „загриженост“ за медийната действителност у нас, става ясно, че целта е опит за дискредитиране и предсрочно прекратяване на мандата на СЕМ, а оттам пълно овладяване на обществените Българска национална телевизия и Българското национално радио. СЕМ определя генералните директори на двете медии, които разполагат с общ бюджет от около 100 млн. лв. на година. Олигархичният кръг „Капитал“ отдавна се опитва да се добере до контрол над СЕМ. Това окончателно ще позволи на задкулисието да пусне пипалата си в БНТ и БНР, макар и към момента двете медии да са подложени на безпрецедентен лобистки натиск и редовно да пропагандират тезите на олигархията. Съвсем друго би било, ако милионите от бюджета на БНТ потекат към „правилните“ журналисти, работещи сега в изданията на олигарха Иво Прокопиев, които спуснат от кръга „Капитал“ генерален директор на медията, би назначил скоростно като водещи, продуценти, репортери и редактори в обществената телевизия.

Очевидно задкулисието много държи да овладее СЕМ, а оттам и парите на БНТ и БНР, макар мандатите на трима от членовете да изтичат в началото на 2022 г. По-късно през 2022 г. изтича мандатът и на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. В медийните среди отдавна се коментира, че кръга „Капитал“ разчита на близкия до олигарха Иво Прокопиев президент Румен Радев, да му подсигури мнозинство в СЕМ чрез квотата на „Дондуков“2. Радев предизвика скандал с неотдавнашното назначение на говорителката на служебния кабинет Соня Момчилова за член на СЕМ, макар наличието на данни за конфликт на интереси.

Освен контрол върху милиони от държавния бюджет и ефира на БНТ и БНР, олигархията иска да поеме контрол над СЕМ, за да въведе невиждана цензура. Чрез законодателни изменение се планира Съветът да получи правото да контролира и други електронни медии, а именно – съдържанието в интернет. Целта е всички сайтове, които не са контролирани от кръга около Иво Прокопиев, да бъдат подложени на институционален натиск и принудени да не публикуват критични материали към близките до „Капитал“ представители на властта.

Парадоксалното е, че всичко това се случва на фона на безпрецедентната вълна от хакерски атаки, които в последните десет дни заливат критични към олигархичното задкулисие сайтове. Електронните медии са атакувани заради смелостта да публикуват критични публикации против едноличния режим на Румен Радев и свързания с него и с олигарха Прокопиев нов политически ГМО-проект на самозваните „харвардски спасители“ Кирил Петков и Асен Василев. Скандалните атаки срещу независими медии у нас показват тоталната фашизоидна нагласа на задкулисните кукловоди, които очевидно искат да наложат тотален контрол над свободата на словото в “европейска” България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене