Двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни

Общинският кризисен щаб в Благоевград проведе днес свое заседание във връзка със заповедта на здравния министър, касаеща въвеждането на COVID-сертификат, който влиза в сила у нас от 00:00 часа на 21 октомври.

Сертификатът, наречен „зелен“ – за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа е валиден за всички кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., хотелите, басейните.

Преустановяват се посещенията в болниците. Всички служители на старческите домове трябва да имат също зелен сертификат, гласи заповедта на министъра на здравеопазването.

На заседанието днес, представители на лечебни заведения и институции са обсъдили с кмета Илко Стоянов въвеждането на зеления сертификат. На пресконференция кметът заяви, че се обсъжда възможността да се признава и анализ за антитела, освен документ за ваксиниран, преболедувал или сертификат за направен писиар или антигенен тест.

Има предложение антигенните тестове да се заплащат от държавата, а гражданите да заплащат само манипулацията в лицензирани лаборатории, но това засега не се коментира.

Илко Стоянов информира, че и двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, а нуждаещите се пациенти с неврологични заболявания ще бъдат пренасочвани към Югозападната болница в Сандански и Петрич. „Освен ковид има още много заболявания, за които държавата и общините трябва да осигурят здравна грижа“, категоричен е кметът на община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене