Не могат да уволняват заради непредоставен „зелен сертификат“

Прилагането на системата от днес за утре създава единствено хаос, смята д-р Аспарух Илиев

От днес влиза в сила изискването да се представя „зелен сертификат“ за посещения на дейности на закрито. Имат ли право работодателите да изискват от служителите такъв сертификат?

„Ако някой не представи „зелен сертификат“, той нарушава безопасните условия на труд и няма да бъде допуснат на работното си място и респективно може да се обмисля неплатен отпуск за тези хора, което не е нещо, което държавата иска да постигне – да остави хиляди хора без доходи“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил „зелен сертификат“.

„Друг е въпросът обаче, че обществото ни живя като безсмъртно цяло лято. Не се предприемаха никакви мерки, а тези, които бяха взети, не бяха редовно контролирани. От вчера възникнаха казуси с хората, които са преболедували, но са се опитали да „избягат“ от системата, като не са си направили валидни тестове, просто са си стояли у дома, за да избегнат карантината, и сега тези хора роптаят, че за тях не може да се издаде „зелен сертификат“. Министерството на здравеопазването ясно посочи, че и преболедувалите ще могат да има сертификат, но при определени условия“, заяви още тя.

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев разясни, че изискванията за „зелен сертификат“ в Швейцария са почти идентични с тези в България.

„Европейската комисия, както и Европейският център за контрол на заболяванията еднозначно не признават високите нива на антитела за издаване на сертификат. Има медицинско основание за това. Антителата, които имаме могат да покажат дали нашият имунитет се е включил, но не могат да ни кажат до колко добре се е задействал. Нивото на антителата до момента не отговоря на степента на защита“, обясни той.

„Аз съм убеден, че системата за сертификатите е една разумна и добре работеща, в Европа системата работи добре, но в същото време прилагането ѝ от днес за утре внезапно без никаква възможност хората да реагират, създава единствено хаос и недоволство. За съжаление, разясняването и въвеждането на сертификат трябваше да започне още лятото. В момента смесваме една качествена мярка с един, за съжаление, некачествен начин на прилагането ѝ поне на този етап“, добави д-р Илиев.

„Искам да помоля зрителите да не се подлъгват, аз започвам все повече да се убеждавам, че зад това има нечисти интереси, да се правят непрекъснато тестове за антитела, за да се определя дали да се прави ваксинация или не. Антителата не са показател и това са единствено пари хвърлени на вятъра. Препоръката е еднозначна на всички европейски агенции и експертни дружества – след шестия месец основно пациенти над 65-годишна възраст, хора с потиснат имунитет или хронични заболявания може да се постави бустерна доза, както и всеки един желаещ“, разясни още здравният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене