Кметът на Благоевград: Заповедта на Кацаров е един административен хаос

„Заповедта на министъра на здравеопазването е един административен хаос и ние сме изправени пред проблем. Какво означава Домове за възрастни хора – тези над 18 г. или стар хора – в пенсионна възраст? Ваксинацията там е изключително ниска. Ние може от утре да осигурим финансирането на тестовете, но ако не желаят да си правят тестове? Да му мисли министърът.“ Това коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов, който днес събра Общинският кризисен във връзка със заповедта на здравния министър, която влиза в сила у нас от полунощ.

Стоянов е категоричен, че всяка институция трябва да си поеме отговорността, а когато се прави нещо, то да е премислено и съгласувано, като допълни, че дори и кметовете били изпаднали в ситуацията както цялото общество. „Получаваме една заповед и започваме да я тълкуваме“, каза Стоянов.

Той съобщи, че и двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, а нуждаещите се пациенти с неврологични заболявания ще бъдат пренасочвани към Югозападната болница в Сандански и Петрич. „Освен ковид има още много заболявания, за които държавата и общините трябва да осигурят здравна грижа“, категоричен е кметът на общината. „Добрата новина в цялата ситуация е, че капацитетът на болниците е запълнен, но още не е препълнен. Лекарите са единствените, на които разчитаме, ако не ги затрудни някоя институция. Какво ще стане с медицинския персонал, ако не искат да се ваксинират?“, коментира Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене