Банда от 10 души от България, Италия и Германия мами с ДДС

Групата използвала въртележка за препродажба на автомобили в Европа, трима са свързани с калабрийската мафиотска организация Ндрангета

10 души са задържани в България, Италия и Германия по подозрение за измами с ДДС. Операцията е проведена под надзора на Европейската прокуратура.

Задържаните са участвали в организирана престъпна група за данъчни злоупотреби с препродажба на автомобили в различни страни от ЕС. Те извършвали действия, довели до загуба за бюджета на около 13 милиона евро. Основната част на престъпната схема е била развивана от извършители в Германия и Италия. В съобщението не се уточнява ролята на задържаните в нашата страна.

Основните заподозрени са използвали така наречената схема ДДС въртележка за многократни препродажби на автомобили в различни страни от ЕС. Разследващите смятат, че те са подавали фалшиви декларации, че са платили данъци върху продажбите, които след това са им били възстановени от държавата. Така те са причинили загубите от поне 13 млн. евро.

Групата е действала основно в германския град Айхщат и в индустриалния италиански център Милано. Членовете й купували луксозни автомобили от германски автокъщи. Още при продажбата, която се е извършвала от мним италиански дилър, се обявявало, че колата се изнася в Италия и затова сделката се е освобождавала от плащане на ДДС в Германия, тъй като според купувача е трябвало да бъде регистрирана в Италия. Покупките са ставали чрез несъществуваща компания в Германия. Вече в Милано частният купувач фалшифицирал продажбата на първоначалния дилър на автомобили в Милано. Той след това продавал колите на други италиански търговци на автомобили или физически лица на много атрактивни цени съобщават от европейската прокуратура. Тази измамна схема е позволявала на извършителите да получат по-високи печалби, променяйки пазарната цена на автомобилите, както и да прехвърлят големи суми пари в чужбина, без да предизвикват подозрение. Европейската прокуратура уточнява, че става дума за преводи, надхвърлящи 70 хил. евро всеки.

По време на операцията в Германия са иззети 13 луксозни автомобила, а общата сума на възстановените активи ще бъде оценена през следващите дни. Трима от десетте заподозрени имат връзки с италианската калабрийска мафиотска организация Ндрангета, уточняват от европейската служба. Покрай европейското разследване италианската полиция е арестувала още четирима души за трафик  на наркотици, като при обиските са иззети 7 кг марихуана и хашиш. Операцията е ръководена от европейски делегиран прокурор в Германия и изпълнена от отдела за криминални разследвания на полицейското управление на Северна Горна Бавария и от италианската финансова полиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене