Ресторантьорите готвят серия от протести и бойкоти заради зеления сертификат

За протести и бойкоти се стягат собственици на заведения в страната заради въвеждането на задължителен зелен сертификат за редица дейности на закрито. От утре документът ще бъде пропуск както за барове, механи, ресторанти, нощни клубове, така и за големи търговски магазини, молове, спортни дейности на закрито, галерии, кина, театри.

„Вече водим преговори и с други браншови организации, които са засегнати от това недомислие на държавата. За нас държава няма, след като никой там не се вслушва в гласа на бизнеса. Предстоят протести срещу тази заповед на здравния министър и бойкоти на тази заповед. Плашат ни с високи глоби и дори със затвор. По-добре да работя и да ме глобяват, отколкото да затворя”, категоричен бе днес  Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Според него европейският опит по отношение на зеления сертификат е тотално побългарен и изопачен. Защото в Европа този документ се въвежда при над 60% ваксинирано население и с минимум 3 месеца гратисен период. У нас това става при 20% наксинирано население и от днес за утре.Има хора, които са предплатили куверти, за да отидат на заведение, други имат месечни карти за фитнес.

Проблемът за ресторантьорите е, че решат ли да спазват новите изисквания на здравните власти, то по-удачно е да пуснат кепенците на обектите си. В момента няма яснота дали ще бъдат глобявани и собственици на заведения, ако при проверка се окаже, че има клиент, който е представил фалшив зелен сертификат.

Алибегов счита, че съгласно последната заповед на Стойчо Кацаров сервитьорите и барманите имат по-малко граждански права от тези, които работят в общинските и държавните администрации. Защото чиновниците могат да ходят на работа без зелен сертификат, но сервитьори и бармани са длъжни да се бръкнат в джоба и да си плащат тестове на всеки три дни. Или пък собствениците на заведения да плащат тестовете на целия персонал. Но ще ги компенсира ли държавата за тези разходи, като и без това едва оцеляват от началото на тази ковид пандемия? Защо не са безплатни тестовете? Защо не се признават тестовете за антитела?

„На тези въпроси никой не отговаря. Затова се надявам другите браншови организации да ни подкрепят в нашия протест. Само така ще накараме властимащите да ни чуят и да се съобрязат с нашите искания”, каза още Ричард Алибегов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене