Вулканът Асо в Япония избълва гигантски стълб от пепел (ВИДЕО)

Кадър: YouTube

За момента няма данни за пострадали хора при изригването

 

Вулканът Асо – един от най-активните в Япония, започна да изригва днес, като избълва гигантски стълб от пепел, висок 3500 метра. Туристите, дошли на този туристически обект в югозападната част на архипелага, побързаха да се евакуират, предаде Франс прес.

За момента няма данни за пострадали хора, въпреки че в района се разхвърчаха отломки скали след зрелищна експлозия, заснета от телевизионни камери.

Властите предупредиха местните жители и туристите да не доближават вулкана, по чиито склонове се стичат горещи газове, търкалят се камъни и се сипе пепел.

Хората, намиращи се наблизо, трябва да внимават за големи скални късове, изхвърлени от вулкана, заяви Томоаки Одзаки от Японската метеорологична агенция на пресконференция, излъчена по телевизията.

За последен път агенцията обяви същото ниво на тревога по повод вулкана Асо през 2016 г., когато той отново изригна, след като предходната година се активизира след 19-годишен сън.

Японският архипелаг е разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, където са регистрирани голяма част от земетресенията на планетата, припомня АФП, цитирана от БТА.

Асо е сред внимателно наблюдаваните от общо 110 активни вулкана в Япония. Друг е Фуджи, на стотина километра от столицата Токио, в централната част на архипелага.

Елка Василева
dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене