Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката “60/40” в Благоевградско

Голям интерес към мярката 60/40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. Близо 50 фирми в Благоевградска област са подали документи в бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона лева.

Около 1 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60/40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 хиляди работници. Фирми от почти всички сфери на икономиката – туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия – могат да кандидатстват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота.

“60% от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40% от същия период на 2019 година, а пък 50% от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите от продажби с не по-малко от 30%”, обяснява Станислава Поповска от Бюро по труда – Благоевград.

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагане на 750 работници.
До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене