Без празнична литургия и курбан в параклиса „Св. Иван Рилски“ над село Крупник

И тази година, заради усложнената обстановка около разпространението на COVID – 19 се отменя отбелязването на празника, посветен на Св. Иван Рилски в едноименни параклис над село Крупник.

Решението е взето от кмета на населеното място Иванка Чакалска и Църковното настоятелство, а целта е да не се допуска струпване на много хора на едно място и съхраняване живота и здравето на хората.

Отец Величко обясни, че все пак по повод празника ще бъде отслужена утринна и света литургия в чест на Св. Иван Рилски в църквата„Свети Архангел Михаил“ в село Крупник. Тя ще започне в 08.00 часа и ще продължи до 10.00 – 10.30 часа.

Свещеникът припомни, че Св. Иван Рилски е покровител на българския народ, за това би трябвало всеки вярващ да го носи в сърцето си.

„Той е закрилник на народа, пръв помощник е. Всички знаем къде са мощите и как са пътували от София за Търново, Видин, Белград и обратно в Рилската Света обител. Както на самия празни, пък и целогодишно, там минават хора, за да се преклонят пред нетленните мощи на светеца“, каза още отец Величко.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене