Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница

Димитър Димов

Номинираха посмъртно писателя Димитър Димов за почетен гражданин на Дупница, съобщава Радио Благоевград. Авторът на романа „Тютюн“ е с дупнишки корени, прекарал е детството си в града и го е описвал в творбите си.

Димов подробно рисува още в първия си роман „Поручик Бенц“ града, в който е израснал. В Дупница започва работа по романа „Осъдени души“, а в „Тютюн“ Дупница е родното място на главните герои Ирина и Борис Морев. В същия роман се срещат редица описания от местности и обекти, които очертават някогашния облик на града. Зад многобройните му герои се откриват техните първообрази на местни хора, разказва Екатерина Иванова, изследовател на живота на писателя.

Вторият номиниран за почетен гражданин е ген. Венцислав Мутафчийски, който също е дупничанин. Предложението е на кмета Методи Чимев. Номинирани за “почетен знак” са петима медици, отличили се в борбата с ковид пандемията. Това са д-р Елена Гюзелева, д-р Крум Бонев, д-р Васил Бачев, д-р Милка Богоева и д-р Райна Сапаревска. Призовете ще бъдат връчени на тържествена сесия по повод празника на Дупница 19 октомври.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене